Српска није политички упитна са људима који је сада воде

25.05.2018 Актуелно

 

„Пет година мигранти клизе из Сирије према западној Европи, Европа је дошла у проблеме због тога међусобно. Умјесто да имамо план и да кад ми у Српској кажемо – не можемо прихватити стационирање избјеглица на нашој територији – људи у Сарајеву кажу ово је став Владе, ми не можемо ништа друго, они покушавају мијењати и кршити тај став Владе Српске доношењем других одлука“, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је нагласио да Република Српска и у таквим условима, немогуће приче и немогуће борбе, показује озбиљан раст економије.

Подсјетивши да је Српска наслиједила проблеме из некадашњег социјализма и економије која није била тржишна, Додик је рекао да је поносан на Владу Српске, предвођену Жељком Цвијановић, која је успјела да очува Српску, мјерама побољша републичку економију и оствари стабилност.

„Са неких 40 одсто покривености увоза извозом 2005. године, када смо преузели мандат, сада смо на 75 одсто покривености и да нам извоз расте 13 одсто. Република Српска је мало тржиште, мала економија, мала заједница која се бори за свој политички легитимитет и успут треба да се бори за развој, инфраструктуру, економију“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, да није било упорне политичке борбе за Републику Српску, она би била девастирана економски, а и популационо много више.

„У тим условима ми смо изнивелисали и на прави начин координирали и успјели. Са овом генерацијом људи, са Жељком Цвијановић, са мном и другим људима из СНСД-а, ДНС-а и Социјалистичке партије Република Српска није политички упитна. Бојим се да јесте са другима који су отишли на ниво БиХ и, умјесто да представљају Српску, они покушавају да Сарајево модификују и моделирају и дисциплинују Српску. То је потпуно погрешно јер мијења суштину Устава и Дејтонског мировног споразума. Из Савеза за промјене окрећу ствар“, каже Додик.

Он је рекао да је у свим тим политичким борбама Република Српска вратила себи достојанство и да данас мора да води рачуна о себи.

„Не смије се дозволити да Република Српска политички више буде упитна, јер она то није. Република Српска је фактор. Република Српска може да одговори на нека велика питања као што је, рецимо, војна неутралност“, истакао је Додик.

Предсједник Српске поручује да са интересима народа нема компромиса.

„Има само један интерес, а то је интерес народа. Народ хоће овђе републику, народ хоће овђе стабилан и добар живот. Данас главна политика коју ми водимо јесте политика афирмације српских националних интереса. Уважам друге да имају своје интересе. Не могу да избјегнем интересе Бошњака или Хрвата у БиХ, али ја морам да се борим за српске интересе. Не могу никакав компромис да направим ако је науштрб српског националног бића“, каже Додик.

Архива