Српска није имала изазова који би угрозили њено функционисање

03.05.2018 Актуелно

 

На конференцији за новинаре, одржаној у оквиру „Јахорина бизнис форума“, Додик је истакао да економија Реопублике Српске у овом тромјесечју биљежи најбоље резултате.

„Резултат тога је да ћемо крајем овог мјесеца ићи у ребаланс буџета навише за готово пет одсто на годишње нивоу“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска креће се добро и сви макроекономски показатељи говоре о томе да је ситуација све боља.

„Али, то није довољно. Људи морају да осјете конкретно бољи живот, боље плате, пензије и укупан амбијент. Инвестиције јесу најважнија ствар и у Републици Српској имамо неколико великих инвестиција, од којих је најзначајнија изградња ауто-путне мреже“, рекао је предсједник Српске.

Он је додао да се ове године завршава ауто-пут Добој-Бањалука у дужини од 72 километра и да ће крајем љета бити отворена та дионица.

„Реконтруишемо Клинички центар у Бањалуци у шта се улаже више од 100 милиона евра и градимо још неколико болница, прије свега у Источном Сарајеву, а крећемо са изградњом нове болнице у Добоју“, истакао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће изградњом моста на ријеци Сави бити ријешен велики комуникацијски проблем са Хрватском.

Додик је истакао веома успјешну сарадњу са Србијом, те захвалио Влади и предсједнику Србије што су, и поред својих изазова, нашли простора да помогну Српској са више од 10 милиона евра, прије свега локалним заједницама.

„Ово је период наше најбоље сарадње у смислу конкретизације договора и пројеката, а очекујемо да ускоро пустимо у рад и мост Љубовија-Братунац“, нагласио је Додик.

Он је поручио да економију треба вратити у фокус, у данашњем свијету пуном изазова, велике брзине и напретка.

„Данас ћемо на овом форуму чути добре идеје. Оне не смију бити изгубљене, јер је сврха окупљања да те идеје скупимо, заједно водимо дијалог и допринесемо да наше друштво учинимо стабилнијим“, нагласио је Додик.

Он је поручио да се мора радити на заједничкој перцепцији развоја овог друштва и исказати веће повјерење у живот на овим просторима.

Додик је оцијенио да је иницијатива предсједника Србије Александара Вучића за увођење царинске уније у земље западног Балкана веома добра.

„Идеја је добра, јер бисмо имали поједностављене процедуре на границама. Ту идеју требало би прихватити, али за то је потребан консензус свих. Реализација те иницијативе може повући привреду напријед“, нагласио је Додик.

Одговарајући на питање када се може очекивати реализација ауто-пута Београд- Сарајево, Додик је напоменуо да је то само „начелна прича“ да би инвеститор био из Турске.

„Што се тиче приоритета у Српској – то је од Вишеграда до Пала, односно Источног Сарајева. Све друго је легитимно и са становишта федералних интереса“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, примаран правац овог ауто-пута за Српску је од Добоја преко Модриче, Брчко дистрикта, Бијељине према Србији.

„Радимо све да у наредних пет година имамо, не само осмиљшен, него и завршен највећи дио те трасе“, рекао је предсједник Српске.

Он је напоменуо да интеграција цијелог простора захтијева вријеме и да свако треба да задржи свој идентитет и сувереност.

„Треба да прилагодимо наша друштва новим трендовима у свијету, да их начинимо конкурентнијим. Политичка сигурност је кључна за економски развој“, истакао је Додик.

Он је поручио да је потребно адекватно користити домаће ресурсе и чинити све у оквиру јавног и друштвеног интереса и будућности.

„Данашњи форум је потврда да на прави начин бирамо теме од интереса за многе људе који присуствују форуму и прилика да се сумирају резултати сарадње“, истакао је предсједник Републике Српске.

Архива