Српски народ дио велике побједе

09.05.2018 Актуелно

Додик је нагласио да су се сви устанци на простору бивше Југославије, поготово у БиХ и у Хрватској, десили тамо гдје је готово стоодстотно српско становништво, те да је у том погледу и највеће страдање српског народа.

„Други народи који данас живе овдје са нама, у том рату су учествовали тек на самом крају, када су схватили ко је побједник и онда су се придружили народоослободилачком покрету и узели све бенефиције те побједе, док је српски народ у комунистичком режиму остао ускраћен права на свој национални одраз и своју јаку националну државу“, рекао је Додик у Бањалуци на обиљежавању Дана побједе над фашизмом.

Предсједник Српске је нагласио да је прошли вијек био вијек великог страдања Срба – од балканских ратова, два свјетска рата и рата послије распада бивше Југославије.

„Биолошки преполовљен, српски народ је ушао у овај вијек с вјером да ће трајно одбранити своју слободу, свјестан да слобода за наш народ значи јаку државу и државну организацију. Зато је Република Српска важна за нас, ову и све будуће генерације, као синоним слободе и опстанка српског народа на овим просторима“, поручио је Додик.

Према Додиковим ријечима, када год Срби нису имали државу на овом простору, побијени су и тешко страдали.

Додик је подсјетио да су највећи број припадника партизанских јединица у Другом свјетском рату чинили Срби, али да данас постоје политичари у БиХ чији су родитељи учествовали у фашистичким формациајма, а који покушавају да преузму барјак борбе против фашизма.

„И то није случај само овдје. На глобалном плану дешава се ревизија историје и они који треба да се поклопе и ћуте због стравичних злочина изазваних њиховим идеологијама, данас покушавају да прикажу историју страдања на други начин“, нагласио је Додик.

Он је додао да су погибије руског и српског народа у пропорционалном смислу, заједно са јеврејским народом, највеће погибије у Другом свјетском рату.

Додик је поручио да сви морају бити свјесни да је Република Српска мета и да су многи захтијевали да Република Српска буде смањена, нејака, а најбоље и да нестане.

„Зато је важно ојачати нашу вјеру у Републику Српску и онда када изгледа да она можда није праведна и да није довољно учинила за све нас појединачно никада не смијемо изгубити вјеру – у наш народ и нашу Републику“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да посебан пијетет одаје борцима у Другом свјетском рату, али да никако не смије бити заборављено да су Срби у том рату као народ изгубили више цивила него бораца.

„Не смијемо заборавити да правда над жртвама Јасеновца, Пага, Шушњара, Јадовног, Старе Градишке, Брода на Дрини, Пребиловаца и свих мјеста гдје су Срби побијени, заклани и бачени у јаме, никада није стигла у правом облику“, нагласио је Додик.

Он је додао да окупљање поводом Дана побједе мора бити у функцији јачања вјере у историјску правичност овог народа, његов слободарски дух, право да има своју слободу, своју државу.

„Зато је за нас Република Српска држава, шта год високи представник причао по Савјету безбједности. И ми немамо другог идентитета него тог, не могу да нас натјерају на идентитет који се зове БиХ. БиХ је за нас територија на којој се налазимо, она за нас није држава коју треба да упражњавамо и немамо никакве користи од ње, нећемо да живимо у заблудама, а једино нисмо у заблуди када вјерујемо у наш народ“, истакао је Додик.

Предсједник Додик је рекао да је важно да се српски народ окупи на овај начин и ојача снагу и увјерење да је Република Српска одраз онога што хоће и његов примарни идентитет.

„Сви други идентитети су заблуда као што је за српски народ, српско државно и национално питање заблуда била Југославија“, поручио је Додик.

Архива