Аскери код Бихаћа, мигранти и ОБА – главни безбједносни изазови у БиХ

17.05.2018 Актуелно

„Жао ми је што посланици из реда бошњачког народа нису прихватили наш захтјев за одржавање хитне сједнице Представничког дома на којој смо жељели да говоримо о безбједносним изазовима у БиХ“, рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Један од таквих изазова, упозорава он, јесте производња муниције за коју до данас није стигао адекватан одговор ресорног министра Мирка Шаровића, а то је посебно важно након изјаве лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о производњи оружја у БиХ „за не дај Боже“, која је узнемирила све људе у БиХ.

„Да ли се у Липама ради баш о том оружју и муницији ‘за не дај Боже’ озбиљно је питање, јер постоје званични подаци који показују да су аскери у повратничком српском селу Липе код Бихаћа користили бојеву муницију произведену у Горажду, што је апсолутно недопустиво и недозвољено“, рекао је Кошарац.

Он сматра да је у овом случају изостало и реаговање дијела међународне заједнице.

Према његовим ријечима, да се нешто слично догодило у Републици Српској, сви би скочили на ноге и оптужили Српску да у њој дјелују паравојне снаге.

Кошарац је указао и на проблем ескалације мигрантске кризе у БиХ, на шта је упозоравао још у марту, када је изостало адекватно реаговање министра безбједности БиХ Драгана Мектића.

„Нисам сигуран да институције БиХ имају спреман одговор и да ово није дио неких међународних односа с циљем стварања веома пропусне границе БиХ“, навео је шеф Клуба посланика СНСД-а.

Кошарац додаје да је трећи безбједносни изазов поражавајућа чињеница да једино БиХ у региону и Европи нема парламентарни надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом у БиХ за шта, како је истакао, искључиву кривицу сносе лидер СДА Бакир Изетбеговић и бошњачки политички лоби у БиХ, али и њихов коалицони партнер СДС.

Он је поновио кртике на рачун српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића за којег сматра да се мора много више укључити у рјешавање проблема у вези са организовањем војне вјежбе догодине на Мањачи, а не да о томе „тајно преговара са америчким амбасадором у БиХ /Морин Кормак/, покушавајући да то питање пролонгира послије општих избора“.

Архива