Радмановић: Савјет министара четири године није обратио пажњу на закон

08.05.2018 Актуелно

 

Радмановић, који је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, навео је да Савјет министара није обратио пажњу на бројна указивања посланика, грађана, медија, да има проблема у Изборном закону, почевши од потребе модернизације, па до одлуке Уставног суда БиХ којом се укидају два члана Изборног закона када је ријеч о Парламенту Федерације БиХ /ФБиХ/.

„Такав нерад, посебно у овој области, допринио је томе да одређени број посланика појединачно и посланичних група покрене иницијативу за измјену Изборног закона БиХ и то по два основа – по основу имплементације одлука Уставног суда БиХ, која се односи на равноправност народа у БиХ и по основу потребе дигитализације изборног процеса“, истакао је Радмановић на конференцији за новинаре у Бањалуци након одлуке Централне изборне комисије БиХ да општи избори буду одржани 7. октобра.

Према његовим ријечима, СНСД се чврсто налази на позицијама равноправности народа, грађана и ентитета у БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом и због тога је од почетка подржавао оне који покушавају не само да изврше имплементацију одлуке Уставног суда БиХ, него да измјенама Изборног закона обезбиједе равноправност свих у БиХ.

„Данас се сусрећемо са ситуацијом да су избори расписани, а да не знамо како ћемо конституисати Дом народа у ФБиХ, а самим тим ни Дом народа БиХ. Нажалост, поново су се укључили представници међународне заједнице, поједини амбасадори да они покушају да овдје нешто ураде“, нагласио је Радмановић.

Он сматра да је ријеч о погрешном приступу и због тога што се странци укључују у домаћи изборни процес, али и због важније ствари, а то је да су се разговори водили у Сарајеву без српских представника.

„СНСД је увијек указивао да су Срби равноправан народ и у ФБиХ. Недопустиво је да су страни амбасадори ЕУ и САД пристали да се разговара о попуњавању Дома народа ФБиХ и Дома народа Парламента БиХ без Срба“, поручио је Радмановић.

Он је навео да су избори расписани по постојећем закону, те да се закон не може мијењати након расписивања избора.

Радмановић је напоменуо и да још траје озбиљна расправа о иновацијама у изборном процесу, истичући да је једна група посланика, уз велику медијску помпу у Сарајеву, покушала да на брзину, по хитном поступку, донесе измјене Изборног закона БиХ, које нису прошле у Дому народа.

„То је био авантуристички подухват који нас је могао довести до тога да избори не буду ни одржани“, каже Радмановић.

Радмановић се осврнуо и на сутрашње обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, истичући да је 9. мај важан датум за све добронамјерне људе у овој цивилизацији, те да је на бази велике побједе антифашистичке коалиције настала и ЕУ.

Он је указао на чињеницу да данас у Европи има много оних који покушавају да врате те поражене снаге на сцену, те да таквих има и у нашем сусједству.

Говорећи о кандидатима СНСД-а за најважније функције на предстојећим изборима, Радмановић је рекао да ни ХДЗ, СДА или СДП још нису саопштиле имена кандидата, те да је то до сада само урадио Савез за промјене.

Он је поручио да ова странка има квалитетне кандидате за све нивое власти у БиХ, о чему ће јавност бити информисана у наредном периоду.

Коментаришући случај смрти младића Давида Драгичевића из Бањалуке, Радмановић је рекао да се овај трагични догађај мора истражити до краја, као и да ће институције рећи да ли је ријеч о убиству или не.

„СНСД инсистира да се до краја испита случај, саосјећа са породицом, свим пријатељима покојног Драгичевића и инсистираће на евентуалној одговорности свих у том случају“, навео је Радмановић.

Архива