Предсједник Српске отворио дводневни „Јахорина економски форум“

03.05.2018 Актуелно

 

„Морамо енергично да реагујемо на изазове који су видљиви, а то је радна снага. Ту морамо креирати нове политике. Морамо задржати наше младе и образоване људе. Морамо се одупријети том шаблону одласка младих у иностранство, који је неко други планирао“, истакао је предсједник Српске. 

Додик, који је и покровитељ форума посвећеног регионалним темама попут сиве економије, царинских баријера и незапослености, указао је на значај регионалне сарадње за просперитет, стабилност и будућност земаља Балкана. 

„Регионална сарадња је сине ква нон свих наших односа, нашег заједничког пута и сарадње“, оцјењује Додик. 

Према Додиковим ријечима, економија, нажалост, још није центру пажње јавности, али власт у Републици Српској о томе води рачуна у континуитету. 

Он је навео да се БДП са 4,5 милијарди попео се на 10,5 милијарди КМ у прошој години. 

„Нема економског развоја без политичке стабилности“, истакао је Додик. 

Додик је оцијенио да Републику Српску прате и добри статистички резултати, попут покривености извоза увозом која је већа од 80 одсто, седам одсто је раст индустријске производње, већа је запосленост, социјална брига, спречевање утицаја сивог тржишта… 

Он сматра да је потребно изучити нове могућности повећења плата ради мотивације радника и њиховог останка на овим просторима. 

„Идеја о царинској унији предсједника Србије Александра Вучића има нашу подршку“, нагласио је Додик и најавио измјене Закона о Влади Републике Српске и увођење новог министарства за нове технологије, прије свега информатичке, а отворио је и могућност увођења система криптовалута. 

Иновације, истиче он, морају да буду у функцији нашег развоја, а ту спада и идеја о паметним градовима. 

Он је нагласио изузетне резултате Олимпијског центра „Јахорина“, као топ дестинације ове зимске сезоне.

Архива