Харанга се води против Полиције Српске с циљем њеног укидања

09.05.2018 Актуелно

Додик је оцијенио да је конференција за новинаре представника Министарства унутрашњих послова /МУП/ одржана 26. марта поводом трагичног страдања Давида Драгичевића била грешка, али да то није довољан разлог да се руши цијела Полиција Српске.

„Овдје се прави харанга против цијеле полиције. Конференција за новинаре одржана 26. марта била је грешка и зато тражим одговорност оних који су то злоупотријебили, или се нису снашли или су нешто друго учинили. Зато имају санкције и треба да их буде. Тражим да се у том погледу санкције и утврде, али то је недовољан разлог да се руши цијела Полиција“, истакао је Додик.

Он је упозорио да се на тај начин поново покушава да се на дневни ред врати реформа Полиције, да би Република Српска изгубила своју полицију.

„То је крајњи циљ оних који мисле да ће овим и неким сличним догађајима произвести довољно енергије да би поновно вратили реформу полиције на дневни ред, зато је у Бањалуци био лидер СДП-а Нермин Никшић да ‘фолира’ неко саучешће. Он је дошао ту да скрене политички пажњу на тако нешто, а овдје је тема Полиција“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да ће неодговорни појединици у Полицији одговарати уколико је било пропуста у истрази у вези са смрћу Давида Драгичевића, али да посланици сутра у Народној скупштини могу да утврде низ мјера које ће довести до јачања повјерења у институције и да се као један од закључака прихвати и захтјев групе „Правда за Давида“ о укидању одредаба о чекању да прође 24 часа прије пријаве нестанка.

Он је оцијенио да је право мјесто за рјешавање случаја трачично страдалог Давида Драгићевића тужилаштво, те да они треба да дају квалификацију у овом случају, додавши да полиција може да ради само по налогу тужилаштва.

„Желим да се сви случајеви разоткрију у околностима у којима је то могуће. Свака врста квалификације, прије тужилаштва и суда је неподношљива и неприхватљива“, додао је Додик.

Он је нагласио да се десет година бори против оваквог положаја тужилаца и тужилаштва и да нико не може њега сврстати на страну њихове одбране.

Додик је подсјетио да је по захтјеву Давора Драгичевића, оца настрадалог малдића, тражио да се промијени тим у МУП-у који је водио истрагу и постављен је човјек којег је Давор тражио.

Такође, каже Додик, обезбијеђено му је да се сваки дан информише у МУП-у о свим чињеницама у вези са истрагом и да затражи да се предузме било каква радња коју сматра сувислом.

„До прије неколико дана био је задовољан радом тог тима, а сада одједном није. Ја разумијем човјека, јер је и Тужилаштво требало далеко више да се ангажује и да више обавјештава јавност“, додао је Додик.

Он је рекао да се укључио у овај случај колико му овлаштења допуштају, у смислу да није дозволио да се застане у погледу тражења додатних чињеница и ангажовања људи из региона, Србије, Словеније, Хрватске.

„Зашто би Република Српска имала разлога да било кога убије? То су измишљотине и ја то не прихватам. Не прихватам да неко изађе и каже да је наводно власт или, како то кажу, режим убио тог младића. То је нетачно. Зашто би постојао разлог за тако нешто? Зашто неко прихвата да је то могуће? И зашто се то индукује и организује са неких других мјеста“, упитао је Додик.

Додик је додао да Народна скупштина није суд и неће се бавити пресуђивањем овог или било ког случаја, она може утврдити обавезе државних органа да брже и одговорније раде или можда да поставе рокове да се изађе у јавност са одређеним питањима.

„Ни ја као политичар и предсједник Републике не треба било ша да говорим о тој теми“, оцијенио је Додик, истакавши да бол породице страдалог Драгичевића неприкосновено треба поштовати, јер је то ужасан бол који само људи који су га осјетили могу разумјети, али постоји додатна политизација, што се видјело из присуства лидера ПДП-а Бранислава Бореновића и члана СДС-а Драгана Мектић скуповима на Тргу Крајине у Бањалуци.

Он је поручио да ће на крају тужилац рећи шта се десило, а не Милорад Допдик, Народна скупштина, ни /лидер СДС-а Вукота/ Говедарица, ни /лидер ПДП-а Бранислав/ Бореновић, ни новинари, нити било ко други.

Додик је нагласио да случај смрти Давида Драгичевића може да квалификује ко како хоће, да могу да се организују скупови и да се говори, јер је Република Срспак слободна, али да постоји и нека мјера докле то може да иде.

„Зашто се то политизује? Немам ниједан проблем што се скуп ‘Правда за Давида’ организује на Тргу Крајине као непријављен и без дозволе. Сматрали смо да за догађај те врсте не треба на томе инсистирати, али мора постојати држава која ће обављати своје формалне послове“, нагласио је Додик.

Коментаришући одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о стању безбједности у Бањалуци и Српској, Додик је рекао да је у материјалима за ову сједницу видио гомилу неистина и квалификација које не стоје за Републику Српску, те да ће оне сигурно бити одбијене, јер не презентује стање ствари у Српској на прави начин.

Додик је појаснио да је присуство предсједника Влада и министара обавезно на свакој сједници Народне скупштине, те ће тако присуствовати и овој.

„Ја нисам позван да присуствујем овој сједници као предсједник, јер су они који су сазвали тако сматрали, очигледно руководећи се позиву који сам добио да присуствујем прије неколико мјесеци. Ако ме позову наравно, да ћу доћи“, истакао је предсједник Српске.

Архива