Једино институције могу да утврде узрок смрти Давида Драгичевића

22.05.2018 Актуелно

Додик је позвао све институције да у овом случају уложе додатне напоре.

„Треба им дати шансу. На крају све ће то да се заврши или не заврши на суду и то је једино релевантно мјесто. Вјерујем да ће Тужилаштво да настави предано да ради на том предмету. Охрабрујем их као предсједник и тражим и од полиције да предузму све мјере“, рекао је Додик за РТРС.

Он је поновио да су тужиоци ти који ће рећи има ли сумње у убиство Драгичевића или је то, напросто, несрећан случај. „Они су једини који ће то категоризовати и ми не можемо да говоримо о томе, ни ја ни било ко други“, нагласио је Додик.

Он је рекао ће бити покренуте кривичне мјере у сваком случају ако се покаже да је било пропуста у понашању надлежних институција или, не дај Боже, скривања или било каквих других радњи недостојних тренутка, времена или позиције полицајаца.

„То гарантујем“, поручио је Додик, нагласивши да не постоји нико ко не би желио истину о овом случају.

Додик је рекао да саосјећа са породицом и да га боли свачија туга, а не оваква несрећа.

„Зато сам покушао да учиним све да олакшам и ојачам институционални приступ томе. Српска је готово све учинила са тог становишта. Разговарао сам са породицом да испуним њихове захтјеве око обдукције и касније када је тражено да се у истрагу укључи један нови тим. Подржао сам и да се одржи посебна сједница Народне скупштине. То сам радио да покажем да овдје нико нема шта да крије. Немам ниједан разлог да било коју инситуцију и појединца кријем у свему томе, иако нисам чуо релевантне податке да би могло да се поступа на други начин“, нагласио је Додик.

Он је истакао да се у јавности стално провлачи теза да постоје имена оних који су наводно убили Давида, али да је поднесена тужба за убиство против непознатог лица, а не некога са именом и презименом.

Додик је рекао да је понудио породици да се и неки други истражни органи из иностранства ангажују у овом случају.

„Овдје је ријеч о томе у шта се вјерује. Ако је то да дођу аустријски полицајци, слажем се да се то уради и да кажу ако је било пропуста полиције. Овдје се ради о томе хоћемо ли да вјерујемо или нећемо. Ако вјерујемо, слажем се да се ангажују неке друге стране. Али нисам сигуран да би вјеровали неки припадници групе ‘Правда за Давида’ да било ко дође и каже то је овако. Него се ту искључиво тражи истина коју они хоће да чују или коју су себи на неки начин зацртали“, констатовао је предсједник Републике.

Он је додао да је Анкетни одбор парламента Српске, који ради свој посао у вези са страдањем Давида Драгичевића, формиран да не буде никаквих спекулација.

„Они треба да утврде да ли је у процедури било грешака или не. Они треба да сачине извјештај, доставе га Народној скупштини на усвајање или одбијање. Они ће то морати да сагледају на објективан начин и да тај извјештај може да одрази објективно стање ствари на том терену“, истакао је Додик.

Он је рекао да су неки покушали да злоупотријебе ову трагедију и на њој политички профитирају појављујући се на Тргу Крајине, те да је индикативно што је Тужилаштво БиХ и мање предмете отимало од Српске, само је случај Драгичевић оставило овдје.

„Па смо имали смо срамну ситуацију министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића који долази и промовише тако нешто. Ако је желио да помогне, зашто није рекао овдје се не вјерује институцијама, идемо на институције БиХ. Нису то учинили. Има ту много сплеткарења“, оцијенио је Додик.

Он је рекао да постоје индиције да се у вези с овим случајем покушавају спајати окупљања у Бањалуци и Сарајеву, што је раније виђено када су грађани Федерације БиХ палили инситуције и то покушали пренијети у Српску.

„Увијек се нађе неко ко је склон да то подржи. Мислим да улица није мјесто гдје то треба рјешавати, иако не оспоравам право породици да на овај начин и јавно тражи истину или било какву другу информацију о страдању младића“, рекао је Додик.

Додик је навео да скупови „Правда за Давида“ нису најављени и да их институције неће забрањивати, иако веч добијају примједбе за то, као и да и другима, међу којима су матуранти, треба дати простор да кроз разне манифестације користе Трг Крајине.

Он је рекао да неће подржати промјену имена Трга Крајине, нити идеју коју неки појединци већ форсирају, и подсјетио да је у протеклом рату погинуо велики број бораца, трагично је преминуло 12 беба у бањалучкој болници због неодстатка кисеоника, па нико није тражио промјену његовог имена и он је увијек био и остаће Трг Крајине.

Архива