Додик: Убијање Срба у Јасеновцу окарактерисати као геноцид

22.05.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да Република Српска подржава организацију Међународне конференцију о Јасеновцу у Бањалуци, која је раније одржавана и у Њујорку и Израелу, те је заинтересована да се она у континуитету одржава и даје одговоре на многе изазове.

„Осим утврђивања чињеница за систем логора Јасеновац, треба ући и у позадину, односно припрему једног таквог злочина који се није десио само те године када се дешавао, већ је био дио организоване припреме хрватских националиста још од самога почетка формирања заједничке југословенске државе тог времена“, рекао је Додик новинарима.

Он сматра да су то све одговори који траже да се Јасеновац и страдање Срба постави на међународна мјеста и да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена.

„Таква врста злочина не може застарјети и сматрам да је на генерацији научника овог времена и политичара, али и будућих генерација, да истрају на захтјеву да се страдање и убијање Срба у Јасеновцу окарактерише као геноцид. Није довољно да ми сами себи то говоримо“, поручио је Додик.

Он је оцијенио да је ова конференција од кључне важности за очување научне пажње према томе шта јесте Јасеновац.

Додик је, отварајући конференцију коју су организовали Удружење Јасеновац – Доња Градина и Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, рекао да она треба дати одговоре на чињенице из времена које посматра, те да на неки начин перципира и будућност.

„Ми морамо афирмисати српску, националну, државну идеју као идеју будућности и морамо истрајати на томе и оваква мјеста и јесу за то. Не смијемо оклијевати да кажемо да је једна од ствари коју морамо остварити државно јединство Републике Српске и Србије. То је српска национална идеја овог вијека“, нагласио је Додик.

Он је закључио да српско национално уједињење не смије бити табу тема барем код Срба јер имају историјско право на то.

„Морају се разбити крилатице о Републици Српској као геноцидној творевини и држави БиХ“, сматра Додик.

Он је поручио да странци увијек изнова налазе тренутке да би се направили историјски кораци против Срба због чега је идеја о Републици Српској за српски народ неприкосновена.

„Та идеја мора бити ојачана јер се урушава на сваки начин. Србима не дозвољавају да имају политичког и националног лидера ни у Србији, ни било гдје. Морамо на то да утичемо и дамо одговоре на ова отворена питања“, сматра Додик.

Архива