Додик: Случај Драгичевић рјешавати у институцијама, а не на улицама и трговима

06.05.2018 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да власт нема потребе да се плаши приче када је у питању случај Драгичевић јер је како је, како је истакао, став и руководства Српске и СНСД-а да је безбједносна ситуација у држави добра и да нема њених видљивих угрожавања.

Додик је рекао да је породици Драгичевић до сада као предсједник Републике пружио сву тражену подршку, те додао да институције треба да дају одговоре у вези са свим нејасноћама а не да се то дешава на трговима и улици.

„Наравно да има појединачних случајева који траже одговоре и рад државних институација, али такви случајеви треба да се воде на законит начин који не може да подлијеже ни улици, ни трговима. Ако се у случају Драгичевић појави неко од стране државних органа који није обављао свој посао онако како треба, а тих података још увијек нема, биће предузете мјере одговорности“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да под притиском опозиције не желе да врши било какво предузимање мјера, али уколико неко предочи доказе, за и најмањи пропуст, мјере ће бити предузете.

Предсједник Српске сматра да је питање смрт Давида Драгичевића попримило политичку димензију коју опозиција жели да искористи, што, како је навео, може да буде легитимно са становишта њихових интереса, али да сигурно није са становишта интереса грађана, а дугорочно ни са становишта интереса породице која је најзаинтересованија за истину.

„Наравно да бих волио да све иде брже, али Тужилаштво има своју динамику и ми не можемо да на то утичемо. Апелујемо да што прије у јавност изађе са достигнутим степеном истраге и да саопшти неке податке који су важни“, истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је додао да власт у Српској не жели да злоупотребљава ничију тугу, те да му је веома жао што се тај случај десио, али да исто тако мисли да има много спекуланата који покушавају да злоупотријебе скупове који се одржавају на Тргу Крајине, не само из Републике Српске, као што то чини опозиција, него и из Федерације БиХ, гдје се та тема одржава у јавности.

„Када су у Федерацији БиХ борци изашли на путеве, директор Обавјештајне агенције је позвао све комесаре полицијских управа кантона и наложио да се борци „очисте“ са улица. Они управљају тим процесима, тако управљају и овдје и злоупотребљавају протесте“, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да зна да се лидер ПДП-а Бранислав Бореновић састаје са Давором Драгичевићем, оцем настрадалог младића, што, како каже, не сматра лошим.

„Мислим да свако ко може да помогне, па тако и Бореновић, треба да се укључи и да дођемо до истине. Ако неку истину знају, позивам их да је саопште. Крајње вријеме би било. Међутим мислим да није пристојно да се путем јавно изречених ставова, прије свега, покушава довести у питање институција каква је полиција“, нагласио је Додик.

Он је позвао Тужилаштво да предузме мјере и са становишта јавно изречених оцјена, какве су тврдње оца Давора Драгичевића, те да се утврди да ли је то истина или не.

Архива