Додик: Сарајево жели да БиХ претвори у већински муслиманску земљу

22.05.2018 Актуелно

 

„То Сарајево ради. Неко је дао сигнал мигрантима да крену. Што нису раније ишли, прије пет година, прошле године? Зар неко мисли да се ово одједном десило. Прије 10, 15 година су стране дипломате говориле да ће се овдје ствари рјешавати јер ће неки народ доћи са стране и ојачати овдје структуре… Нека говоре шта хоће, увјерен сам да је то истина“, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он указао да је стационирање миграната у Федерацији БиХ дугорочно опасно за Републику Српску јер они након три године након затраженог азила могу добити држављанство.

„То може изазвати низ проблема. Само наивни вјерују да је ово питање хуманитарног карактера. Ја сам веома забринут због тог проблема миграната. Наложено је свим институцијама Српске да се овдје ни случајно не може десити стационирање већег број миграната. Ми морамо да штитимо Српску и њене институције, иако покушавају да нас на разне начине ослабе“, навео је Додик.

Он је рекао да ће Полиција Српске без оклијевања онемогућити да мигранти дођу на локације Бањалуке и Калиновика.

„Нека то сви знају. Тражим за то подршку ове јавности која мора да разумије о чему се ради. Морамо бити јединствени и од питања миграната нема данас за нас важнијег питања и како ћемо то ријешити. Није проблем да хуманитарно помогнемо, али они не могу даље да уђу у Хрватску, не могу у Црну Гору и у Србију. Остају овдје. Имаћемо за три године озбиљан проблем, јер би могли да буду дио гласачког тијела за пар година“, рекао је Додик.

Он је рекао да Српска нема способности, жеље ни могућности да на свом простору, без питања, стационира иједан сабирни или било какав центар за мигранте, а поготово не на основу неке имагинарне одлуке Савјета министара БиХ.

„То не долази у обзир. То неће направити, јер је то наша суверена надлежност, а не њихова. Не могу они нама да задају ту врсту одговорности. Ми то одбацујемо. Требало је затворити границу“, рекао је Додик.

Он је рекао да му је жао миграната, али је додао да Српска није продуковала мигрантску кризу која је у Европи постала озбиљан социјални, економски политички и сваки други проблем.

„Само код нас ове горе делије у Савјету министара мисле да су недодориљиви и да сви ми радимо оно што су њихови снови. Мигранти не могу бити стационирани у Српској“, рекао је Додик.

Он је одбацио то што неки намјеравају да Српској и њеним лидерима припишу да су нехумани.

„Веома смо хумани и покушавамо овдје да одржимо наш начин живота и не желимо да он буде угрожен. Не желимо да се овдје стационира 50.000 до 100.000 миграната. Наши подаци говоре да ће у наредних мјесец, мјесец и по на простору граница БиХ доћи најмање 180.000 миграната, што значи да ће бити огроман притисак на Српску“, рекао је Додик.

Он је рекао да је недопустиво уплитање америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак у рјешавање проблема миграната у БиХ.

„Сада ови из Савеза за промјене кажу ентитети немају ништа са мигрантском кризом и да морамо да слушамо њих. Кога? Њих? Све што су урадили било је погрешно. Народ их је изабрао да представљају Српску на нивоу БиХ, а сада се враћају као заступници Сарајева који нама намећу модалитете понашања то је недопустиво“, рекао је Додик.

Он је рекао да БиХ и заједничке инситуције нису ништа чиниле на рјешавању проблема миграната, те да су „окретале су главу у страну“.

„И то што чине, чине трапаво и неодговорно“, рекао је Додик, понављајући да је за њега и екипу важна Српска, која је осјетила проблем са мигрантима и на недавној сједници Владе рекла како то треба да се ријеши.

Он је додао да институције БиХ намећу одлуке, што није суштина политичког система у БиХ, који се заснива од два ентитета и три народа.

„Савјет министара није влада, он је помоћни орган Предсједништва БиХ и мораћемо да се вратимо на изворни Дејтон и да то послажемо како јесте или, наравно, не може никако“, рекао је Додик.

Он је навео да се због система одлучивања и дошло до проблема са мигрантима.

„Суштински проблем је што је граница одузета ентитетима који немају могућност да њоме управљају. А онда заједнички ниво каже – ми смо надлежни. Ако јесте што нам сервирате проблеме око миграната и зашто не зауставите њихов улазак у БиХ. Тих одговора нема“, рекао је Додик.

Архива