Додик: Измјене Изборног закона БиХ немогуће без Српске

30.05.2018 Актуелно

 

Додик је навео да Српска није била укључена у разговоре о измјенама Изборног закона, те да би било добро да буде укључена.

„Кад нас укључе, ми ћемо рећи став“, рекао је Додик новинарима у Београду на Факултету политичких наука, након предавања које је одржао студентима о дејтонској Републици Српској.

Он је нагласио да је за Републику Српску важно да у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у Дому народа српски народ буде адекватно представљен, будући да није био до сада.

„Ако то добијемо, ми ћемо поштовати сваки договор Бошњака и Хрвата у ФБиХ под условом да Срби тамо буду одражени онако како је предвиђено уставом“, рекао истакао је Додик.

Он је подсјетио да је јуче Уставни суд рекао да Срби нису конститутиви /свуда у ФБиХ/, те напоменуо да су у Српској конститутивни и Бошњаци и Хрвати.

„Према томе, ријеч је о ФБиХ, која проводи дискриминацију. Та дискриминација мора да буде и предмет интереса и нас у Републици Српској“, истакао је Додик.

Одговарајући на питање шта ће урадити уколико буде у Предсједништву БиХ, Додик је рекао да ако не буде испоштована ова одлука Уставног суда онда Предсједништво неће одлучивати ни о једној тачки дневног реда све док она не буде извршена.

Он је поновио да се кандидовао за члана Предсједништва БиХ због тога што Срби имају право на свог представника у Предсједништву, као и због тога што жели да ојача позицију Републике Српске.

„То је мени довољно. Ако неко мисли да тамо идем да градим и додајем БиХ, грдно се вара. Идем као представник Републике Српске и као Србин и тамо ћу штитити српске националне интересе“, нагласио је Додик.

Он је истакао да неће радити ништа на штету Бошњака или Хрвата. „Понашаћу се у складу са уставом и устав ће бити оно у оквиру чега ћу радити. А устав ми даје много права и ја нећу оклијевати“, рекао је Додик.

Архива