Додик и Човић договорили коалицију СНСД-а и ХДЗ-а БиХ након избора

14.05.2018 Актуелно

Човић је рекао да се ХДЗ БиХ с обзиром на то да није промијењен Изборни закон мора организовати са партнерима да би убједљиво добио изборе и у миру чекао имплементацију изборних резултата.

Он је навео да је са Додиком разговарао о формирању власти на нивоу БиХ да након избора не би било пуно застоја и чекања и да би власт била што прије успостављена.

„Ми смо партнери, то смо се договорили још прије и пренијећемо то на све наше сараднике да то буде у наредним мјесецима ефикасно“, додао је Човић.

Он је нагласио да је сарадња двије странке добра и да се остварује и у Представничком и у Дому народа парламента БиХ, као и на свим другим нивоима.

Човић појаснио да је „план Б“, који је раније помињао због недоношња измјена Изборног закона заправо стварање услова за сигурну изборну побједу и тражење партнера прије избора.

„Да смо урадили измјене и осигурали да један народ другом не може бирати представнике, онда бисмо лежерније ишли у камању, а онда би коалиције изгледале другачије, а пошто се то није догодило, ми кроз `план Б` морамо другачије сагледали наша коалирања како би осигурали увјерљиву побједу“, додао је Човић.

Додик је нагласио да СНСД са својим партнерима очекује највећу побједу до сада.

Он је изразио жаљење што није дошло до измјена Изборног закона и рекао да апсолутно подржава принцип да један народ не бира другом представнике.

Наводећи да је у БиХ очигледно и даље на сцени игнорисање реалности, Додик је рекао да жели да подржи принцип да сваки народ бира своје представнике.

„БиХ може да буде стабилна уколико је тако, а уколико је другачије, онда то уноси нове калкулације, спекулације и немире и може значајно да усложни међунационалне односе. Зато би било фер и коректно да ојачамо тај принцип да свако бира своје представнике“, истакао је Додик.

Додик је рекао да нема више услова за измјену Изборног закона и да се сви требају окренути условима за фер и толерантну изборну кампању.

Архива