Цвијановић: За разлику од Говедарице, не мислим да убирем политичке поене на туђој несрећи

05.05.2018 Актуелно

 

На питање Срне да прокоментарише изјаву Говедарице да на сједници Народне скупштине Републике Српске очекује њено и присуство министра унутрашњих послова Драгана Лукача и да ће они као „првопозвани“ морати да одговоре на постављена питања у вези са смрћу 21-годишњег младића Давида Драгичевића, Цвијановићева је рекла да мора поручити Говедарици да предсједник Владе није, како он каже, првопозвани да одговара на питања о којима треба да се изјасне тужилаштво и они који су за то надлежни.

„Мене интересује истина, а не политичка дебата у ситуацији у којој је угашен један млади живот, а родитељи погођени оним најтежим што се једном родитељу може десити. Од институција очекујем да раде свој посао, од политичара да им то не отежавају, а од сваког оног ко је у било чему погријешио, да за то буде санкционисан“, истакла је премијер Српске.

Она је нагласила да Говедарици не дугује одговор ни на једно питање на које треба да одговори тужилаштво.

„Што се тиче безбједности уопште, о томе увијек треба да се води расправа у институцијама и да се траже начини за унапређење у тој области и у раду надлежних институција. На тој сједници ћу бити зато што сматрам да треба да будем, а не зато што Вукота Говедарица нешто од мене очекује, јер ме његова очекивања не интересују“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да што се тиче других тема о којима Говедарица прича и за које Влада јесте надлежна, одговор је већ добио јер су резултати и макроекономски показатељи демантовали све оно о чему он годинама прича, „укључујући и његове бесмислице о неком финансијском колапсу Републике“.

„Том темом ћемо се бавити на другој сједници Народне скупштине на којој ће се наћи ребаланс буџета и врло радо ћу доказати бесмисао оног што Говедарица годинама тврди. Али, ако намјерава да људску несрећу претвара у политичку дебату или да политички злоупотребљава нечију трагедију или да глуми тужиоца или судију, само зато што има неке политичке амбиције, предлажем му да тражи неке друге саговорнике“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да би Говедарица, коначно, морао да научи шта су надлежности које институције јер за некога ко претендује да буде кандидат за предсједника Републике, то би било више него пожељно да зна.

„Али знајући да је себе за ту позицију ‘препоручио’ ријечима да је недовољно искусан да иде у Сарајево, па ће зато бити кандидат за предсједника Српске, губим наду да ће се то и десити“, рекла је Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а.

Свако ко има доказе о било којем кривичном дјелу, навела је Цвијановићева, дужан је да их предочи надлежним институцијама, а оне су дужне да поступају у складу са законом.

„Право на истину о свим околностима у вези са смрћу младића Давида Драгичевића имају првенствено његови родитељи, а потом и укупна јавност“, констатовала је Цвијановићева.

Архива