Цвијановићева кандидат СНСД-а за предсједника Српске, Додик за члана Предсједништва

29.05.2018 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је прихватио кандидатуру за српског члана Предсједништва БиХ зато што је свјестан да Републици Српској треба подршка са заједничког нивоа, коју није имала у претходном времену.

„Желим да ојачам позицију Републике Српске у заједничким институцијама и потпуно сам увјерен да ће Српска бити ојачана са енергијом, снагом и подршком коју ћу имати за овај избор“, рекао је Додик новинарима након сједница Предсједништва и Главног одбора СНСД-а.

Он је поручио да Република Српска не смије више бити скрајнута у страну и бити пети или десети приоритет у БиХ, већ да мора да буде први приоритет.

„У свему што будем радио, о чему будем одлучивао, Република Српска ће бити мој први приоритет и нема других приоритета. Не желим да припадам генерацији која је иза нас у заједничким институцијама, која је требало да представља Републику Српску и наш народ тамо, а претворили су се у то да они у Републици Српској представљају Сарајево и показали како може да буде лоше“, додао је Додик.

Он је нагласио да ту лошу политику не жели да види ни у примјесама, те да ће политика СНСД-а у заједничким институцијама бити политика дисциплине, јединственог наступа свих представника заједно са институцијама Републике Српске.

„Ја ћу обављати дужност искључиво у интрересу људи Републике Српске јер ме она бира, не бира ме БиХ. Мене бира српски народ и њему сам обавезан. Што се тиче БиХ, она је дефинисана Уставом који ће бити оквир у којем ћу дјеловати и ништа више ни мање од тога“, поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је изразио увјерење да људи у Српској разликују политике које су отишле одавде с намјером да представљају Српску, а како је навео, постале су босанске политике.

„Хоћу да тамо идем као представник српског народа и Републике Српске и да ми посљедњи дан мандата људи још више кажу да сам показао да сам представник Републике Српске и српског народа“, истакао је Додик.

Он је честитао Жељки Цвијановић на великој подршци коју је добила у оквиру СНСД-а, те подсјетио на споразум са ДНС-ом и СП-ом према којем ће кандидати из СНСД-а бити заједнички.

„То значи да ћемо, осим још неких партија као што је Уједињена Српска, направити шири патриотски блок наспрам босанског блока који представља Савез за промјене. Вјерујемо да ће људи направити озбиљну разлику. Очекујемо велику историјску побједу“, рекао је Додик.

Он је истакао да СНСД очекује 370.000 гласова за српског члана Предсједништва и предсједника Републике Српске, као и 300.000 гласова за подршку листама за Народну скупштину и нешто више за Представнички дом Парламентрне скупштине БиХ.

„Желимо са нашим коалиционим партнерима да изградимо могућу заједничку листу за Представнички дом, да покажемо да СНСД, имајући у виду дугогодишње учешће у власти, није изгубио снагу и да је једна од најважнијих политичких партија у Српској и БиХ“, навео је Додик.

Додик је рекао да су обављене унутарстраначке консултације које су довеле до једногласне одлуке о кандидатурама и програма активности странке у предстојећем периоду.

Он је додао да је поносан што су успјели да, без обзира на спекулације, задрже значајан ниво унутрашње партијске дисциплине у вези са расправама које су имали.

Додик је нагласио да су утврдили и слоган који гласи „Под заставом Српске“, а који у основи има Републику Српску и однос СНСД-а према њој.

Он је навео да је СНСД у протекла три мјесеца имао највећи прилив чланова од када постоји, односно 4.500 нових чланова, што значи да ова странка данас има 189.000 чланова, од којих су око 50 одсто жене.

„Имамо снагу, имамо 67 општинских одбора, градске одборе, 2.000 мјесних одбора који покривају готово свако бирачко мјесто у Српској и мотивацијом коју сада стварамо ангажоваћемо сваког нашег припадника да баш у изборима да све од себе и направимо велики резултат“, рекао је Додик.

Он је поновио да је увјерен у своју и побједу Цвијановићеве, али и СНСД-а.

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је и велика одговорност и велика част бити кандидат СНСД-а и постојеће коалиције за предсједника Републике Српске.

„Политика коју ми водимо сасвим је јасна, то је јака и стабилна Република Српска, очуване, јаке и капацитиране институције, простор за све наше грађане овдје и ја сам дубоко свјесна свега онога што су политичке смјернице и политички оквир за дјеловање СНСД-а“, поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да странка дуго година ради као тим, те да данас са људима на органима партије није било потешкоћа у комуницирању зато што су већ одавно на истом задатку и политички апсолутно свјесни шта су императиви у њиховом политичком раду.

„Сигурна сам да сад кад смо ушли у једну стабилну финансијску ситуацију, кад више немамо изазова те врсте, можемо у потпуности и као друштво, а посебно институције власти, да се посветимо јачању Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су Република Српска и њене институције главни политички циљ, те да ће оправдати повјерење партије и грађана.

Архива