Цвијановић: Ребаланс резултат више различитих мјера

04.05.2018 Актуелно

„Не памтим да је икада раније /временски/ био ребаланс“, рекла је Цвијановићева на панелу „Реформски процеси у Србији и Српској – значај регионалне сарадње“, који је одржан у оквиру „Јахорина бизнис форума“.

Према њеним ријечима, све оно што се парцијално, али организовано радило у претходном периоду, почело је истовремено да даје резултате.

„Подсјетићу да смо 2016. године завршили са растом од 3,5 одсто, што је био највећи раст у региону, у 2017. години раст је износио три одсто, да смо у континуитету биљежили позитивне резултате, ево 14 квартала имамо позитиван раст“, навела је Цвијановићева и констатовла да то свједочи да је Српска изашла из кризног периода.

Она је истакла да су мјере за превазилажење кризе предузимане циљано, при чему се Влада Српске потпуно отворила према социјалним партнерима.

„Готово сваку мјеру смо испреговарали са социјалним партнерима, добро смо слушали пословну заједницу, радничку популацију, односно синдикат, шта кажу социјалне категориије“, објаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, логика би налагала да се у кризном периоду штеди, али се Влада Српска опредијелила да у сарадњи са социјалним партнерима иде на повећања, водећи рачуна да то не угрози цјелокупан систем плаћања.

„Имали смо велики изазов 2016. године када смо превели пензије на трезорску исплату, био је то шок који нас је пратио неколико мјесеци, али мислим да је то једна од најбољих мјера које смо урадили“, истакла је Цвијановићева.

Предсједик Владе Српске констатовала је да је повећане приходе неко морао да произведе, што говори да је привреда изашла из кризе у којој је била и да су мјере договорене и проведене са Владом почеле да дају резултате.

„Сад говоримо о ситуацији да смо у 2017. години имали највећи број запослених, и то не у администрацији, него у реалном сектору, на што смо циљано ишли, а резултат тога су и повећани приходи“, закључила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да би резултати у прошлој години били бољи да није било суше.

„У ову годину из 2017. године пренијели смо 33 милиона неизвршених обавеза и половину тога смо извршли у прва два мјесеца“, навела је Цвијановићева.

Као једну од допунских мјера која је почела да даје резултате предсједник Владе Српске навела је акциони програм запошљавања, за шта се годишње издваја од 15 до 16 милиона КМ.

„У 2013. години увели смо неопорезиви дио дохотка од 200 КМ, чиме смо у привреди оставили 94 милиона КМ“, подсјетила је Цвијановићева и додала да Влада Српске у кризи и након кризе није уводила нове обавезе, већ је гледала да растерети привреду.

Цвијановићева је истакла да је Влада Српске у претходном периоду успјела да повећа пензије, давања борачким и социјалним категоријама, те да је уведена накнада за незапослене породиље.

Она је нагласила да је приоритет у будућем периоду стварање бољег амбијента за пословање, посебно водећи рачуна о домаћим инвеститорима.

„Влада не води рачуна само о привреди, економији, већ и о многим другим стварима, укључујући и безбједност, али је чињеница да смо кренули узлазним путем“, истакла је Цвијановићева.

Када је у питању заустављање одласка младих из Републике Српске, Цвијановићева је рекла да се морају провести системске мјере које ће довести до отварања нових радних мјеста те адекватног плаћања радника.

„Кретања даље нема без реформе средњошколског и високог образовања, потребно је школовати младе за занимања у којима се могу запослити“, закључила је премијер Српске.

Она је подржала најаву предсједника Српске Милорада Додика да ће у Влади Српске бити основано министарство за нове технологије.

„Дефинитивно треба ићи у модернизацију владе да се испрати све оно што је потребно у друштву. Одавно заговарам реорганизацију владе тако да се оснује министарство које ће одговорити на све ове изазове“, закључила је Цвијановићева.

Говорећи о односу Републике Српске и Србије, Цвијановићева је рекла да он улива додатну сигурност и да на овој релацији никада није било више разумијевања, комуникације и разговора.

„Сарадња се огледа и кроз одређену финансијску помоћ нашим општинама или за реализацију битних пројеката“, навела је Цвијановићева и закључила да веза која постоји између Републике Српске и Србије надилази Дејтонски споразум и специјалне паралелне везе.

Као предуслов за укупну стабилност у региону, она је навела економију и безбједност.

„Када посматрамо регион у цјелини, морамо бити задовољни постигнутим“, оцијенила је Цвијановићева, упозоравајући да проблема има и даље, „због чега се стиче утисак да је регион у неком свом лудилу“.

Она је оцијенила да европски процес не доприноси у довољној мјери стабилности региона.

На крају обраћања, Цвијановићева је поручила да сви грађани Српске треба да задрже оптимизам.

„Кренули смо узлазном путањом. Влада остаје опредијељена да са социјалним партнерима трага за новим рјешењима и проводи их, али ничега неће бити ако сваки појединац не допринесе бољитку, већ га чека“, закључила је Цвијановићева.

Архива