Цвијановић: Поруке са нивоа БиХ лажно умирујуће

19.05.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је нагласила да постоји велики притисак на БиХ, да велики број миграната незаконито улази у земљу и креће се без икаквих докумената, борави на просторима који нису за то предвиђени, попут паркова, и ремете нормалан живот у тим срединама.

Она је нагласила да не постоји довољно адекватних смјештајних капацитета и да број миграната превазилази постојеће капацитете.

„Ако буду улазили сви они, како се најављује, који се налазе на овој рути онда је то превелики проблем. Видјели сте каква је јуче била криза. Претпостављам да ће таквих ствари бити и у будућности ако се тај број буде повећао“, оцијенила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у БиХ мора да постоји свијест о величини проблема да би се њиме могло управљати.

„Плашим се да неки умањују и оно што ће бити потребе нас овдје, али и оно што јесте реална пријетња“, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је, осим великог броја миграната, њиховог смјештаја и здравственог аспекта посебно забрињава безбједносна димензија овог проблема, јер је ријеч о људима који немају документа или на три различита мјеста пријављују да су из три различите државе.

„Да то није велики безбједносни проблем сви би они давно пролазили и наставили да пролазе и улазе у Европу. Не бисте тамо имали државе које се ограђују жицом, које спроводе стриктне прописе након што су их испочетка позивали јер су мислили да ће ти бројеви бити мали“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да институције БиХ нису за то спремне, те подсјетила на ставове Владе Српске.

„Немамо услова да збрињавамо људе, да их држимо, а да не знамо колико ће ту бити, да им обезбјеђујемо све оно што је потребно – од хране, смјештаја, медицинске његе и немамо могућност да провјеравамо безбједносну историју сваког од тих лица, што је обавеза институција БиХ“, поручила је Цвијановићева.

Она је закључила да су ризици превелики, а да је неозбиљан свако ко каже да то није велики проблем или ко тврди да са нивоа БиХ тим проблемом управљају како треба.

„Крајње је вријеме да о томе отворено причамо“, сматра Цвијановићева.

Архива