Cpпској неће помоћи подаништво западу, већ сарадња са Русијом

27.05.2018 Актуелно

 

Додик је по окончању Међународног економског форума у Санкт Петербургу истакао да Република Српска не смије одустати од добрих односа са Русијом, те напоменуо да је то базична ствар коју Српска мора да гради.

„Када би подлегли притиску и дошли у подаништво западним политикама, Република Српска не би добила ништа од запада, а изгубила би једну велику Русију“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Додик је истакао да је то рачуница која у збиру даје нулу, те да корист Републике Српске од БиХ није нула него озбиљан минус, који се готово сваке године књижи због неефикасног система, блокада и наметања сталне конфузије.

„Све су то ствари које морамо добро међу нама да разумијемо. Ја бих волио да се можемо окупити сви, и ми који смо у власти и опозиција, и да почнемо да разумијевамо о чему се овдје ради, а не да с друге стране имамо само показивање подаништва, као што то можемо да видимо кроз низ мјера које је Савез за промјене учинио у посљедње вријеме“, поручио је Додик.

Додик је рекао и да се Русија након суочавања са санкцијама окренула својим ресурсима, те да субвенционише ранији увоз својом производњом.

Према његовим ријечима, на форуму у Санкт Петербургу видљива је доминантна улога Русије и познавање међународних отворених питања као што је питање Ирана, гдје сматра да се међународни поредак мора поштовати кроз постигнуте међународне уговоре.

Додик је навео да је став Русије да оно што је сада на сцени, а иде за тим да се раскину споразуми везани за Иран, може да представља озбиљну пријетњу, не само свјетском миру за који се залаже, него и пријетњу многим фирмама као што је француски „Боинг“.

“ „Боинг“ има огромне уговоре са Ираном и сада мора да прекине послове да би могао да одржи уговоре које има у Америци. Ако не прекине уговоре са Ираном, Америка ће увести санкције „Боингу“ „, истакао је Додик.

Архива