Циљ Ердоганове посјете – обиљежавање простора који ће прихватити мигранте

22.05.2018 Актуелно

 

„Подвала је прича о некој његовој предизборној кампањи. Мислим да је ријеч управо о обиљежавању неког простора, који наравно треба да ојача чињеницом да побиједи жељена опција код Бошњака да би могла сутра да прихвати миграционе групе које ће се овдје интегрисати“, рекао је Додик.

Он је за РТРС рекао да на скупу у Сарајеву није видио заставе Ердоганове странке, али је видио заставе БиХ и Турске, као и бијеле заставе са љиљанима, под којима су убијали Србе у Сарајеву.

„То је партнерство које траје. Турска је помагала Алију Изетбеговића током рата и она данас стоји иза свих политика које овдје проводи Бакир Изетбеговић и СДА и бошњачки народ, о чему говори и Ердоганова изјава „ми одавде отићи нећемо“ „, рекао је Додик.

Он је упитао коме то Ердоган шаље поруку да остају овдје.

„Ово је искључиво државни пројекат Турске и СДА, односно Муслимана у БиХ. Они говоре да је то њихова држава. Е није! Није чак ни држава него је територија. И то ћу увијек говорити“, поручио је предсједник Српске.

Он је истакао да је то све политика неоосманизма који је несумњиво присутан на овим просторима, подсјетивши и на поруке Бакира Изетбеговића који каже да је „Ердогана сами Бог послао, да се само једном у вијеку рађају такви лидери, да је Алија оставио БиХ у аманет њему…“.

„То је добра порука за многе Сиријце који се сад налазе негдје у Турској и само чекају једног дана да чартерима почну долазити овдје“, рекао је Додик.

Он је указао и да рана упозоравања, попут његовог, увијек буду дочекана са веома оштрим и жестоким осудама.

„Видјећете сутра шта ће сарајевска штампа писати о овом шта сам рекао. То је за њих недопустиво, јер погађа у суштину. То је једна спрега која говори о томе да је ово обиљежен простор у који они треба да се доселе и ту остану“, рекао је Додик.

Он је закључио да је то озбиљан, дугорочан и систематски напад на хришћанство.

„Ја ово не говорим случајно, веома сам забринут и веома добро знам шта говорим јер наши су људи постали инертни и уопште више не виде опасности него све посматрају са становишта појавног облика. Ако не виде – не вјерују. Мора се почети вјеровати у процјене. Озбиљне политике морају да праве процјене, да предуприједе лоше посљедице које могу настати касније“, сматра Додик.

Он је указао и да је још опасније питање откуд министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић на састанку са Ердоганом, као и једна службеница из кабинета члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

„Откуд они на том састанку. Да ли је Предсједништво донијело одлуку да одржи састанак на том нивоу. Тражим званично обавјештење о томе да ли је донесена одлука или не. Ако јесте, ја ћу рећи уреду што су били тамо, али ако није – откуд онда они тамо, кога представљају?“, упитао је Додик.

Архива