Ојачати заинтересованост руских инвеститора за улагања у Српску

24.05.2018 Актуелно

 

Предсједник Српске је рекао да је Економски форум у Санкт Петербургу, који се организује под покровитељством предсједника Путина, прилика да се сретне са важним људима из сфере привреде, банкарства и политике, и подсјетио да му је ово 12. пут да присуствује овој значајној манифестацији.

„Драго ми је да ћу се и овом приликом састати са предсједником Путином, према његовом званичном протоколу, у петак послијеподне, при чему ћемо наставити разговоре о нашој сарадњи. Биће ријечи о економским, културним и другим питањима. Упознаћу га о актуелној ситуацији и захвалити за разумијевање и подршку Дејтонском споразуму, стабилизацији и међународном праву“, нагласио је Додик у изјави Срни.

Он је истакао да ће предсједнику Руске Федерације пренијети опредјељење Српске о војној неутралности при чему ће истаћи релевантну Одлуку Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности која подразумијева да за њу ниједан војни савез није прихватљив.

„Разговараћемо и о регионалној ситуацији и неким глобалним питањима. Обзиром да је Русија један од најважанијих свјетских играча на међународној сцени, веома је важно чути Путинове оцјене о многим питањима из савременог свијета који је у доста несређеном стању“, додао је Додик.

Он је навео да би на састанку требало да буде ријечи и о могућности проширења сарадње.

„Поново ћу потенцирати наш став да Република Српска није прихватила да се Русији уведу санкције, без обзира што је други дио БиХ, под притиском Запада, то хтио“, појаснио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је прије три седмице у Санкт Петергбургу одржана презентација Републике Српске, те ће овом приликом захвалити руководству овог града на добром осјећају за партнерство са Српском који имају и граде годинама.

Додик је најавио да ће са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком разговарати о конкретним пројектима, те подсјетио да је раније разговарано о пројектима из области здравства и културе.

Међународни економски форум, једна од најпрестижнијих пословних манифестација, почиње сутра у Санкт Петербургу и траје до 26. маја.

Пленарну сједницу Међународног економског форума отвориће предсједник Русије Владимир Путин заједно са француским колегом Емануелом Макроном и јапанским премијером Шинзом Абеом.

Осим предсједника држава и влада, на Економском форуму учествоваће бројни представници дипломатског кора, финансијске и академске елите, и пословне заједнице из цијелог свијета.

Архива