Бљесак“ – cмишљена акција Хрватске да етнички очисти и протјера Србе

01.05.2018 Актуелно

 

Додик је истакао да сваког 1. маја треба одавати почаст Србима западне Славоније, али и посјећивати остала мјеста страдања српског народа који је у прошлом вијеку изгубио велики број своје популације.

„Данас свједочимо да за злочине над Србима, прије свега над цивилима, нико није одговарао. Нико није одговарао ни за злочине на Петровачкој цести, ни на било ком мјесту гдје су српски цивили убијани“, рекао је Додик новинарима.

Додик је подсјетио да је током акције „Бљесак“ на подручју Градишке убијена у наручју своје баке двогодишња Уна Тадић која је „сметала“ аспирацијама Хрватске да државу учини етнички чистом.

Он је истакао да је јасно да за Србе нема правде и да морају да нађу неки други начин да дођу до истине.

„Очигледно је да правосуђу у БиХ апсолутно није приоритет суђење за злочине над Србима. Видјели смо то у недавној фарси која се зове Дудаковић. Требало је 12 година да он /некадашњи командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић/ буде приведен, идентификован као онај који наређује да се побије и очисти све што је српско, а онда добијамо још један морални шамар од правосуђа БиХ које каже да он може да се брани са слободе“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, не треба вјеровати у правду која је закашњела, недовољна и понижавајућа за Србе, него је потребно јачати властите потенцијале и Републику Српску.

„Политика Републике Српске данас јесте очување њене територије и слободе, те јачање институција. Наша економија сада може да издржи и нове инвестиционе подухвате. Више од 150 милиона КМ ће у овој години ући у разне инфраструктурне пројекте, без оних великих као што су ауто-путеви и болнице које правимо“, навео је Додик.

Он је додао да је политика институција и власти Српске да у овој години, уз повећање пензија, разматра и постепено повећање плата.

„Показатељи за прва три мјесеца ове године говоре да су створени сви услови за то. То говори да смо успјели да стабилизијумемо нашу економију“, нагласио је Додик и додао да и даље треба јачати институције и економију Српске.

Архива