Биће реализовано 120 милиона КМ инвестиција у цијелој Српској

29.05.2018 Актуелно

„Поносни смо на чињеницу да, захваљујући стабилнијој финансијској слици, стању буџета и повећаним приходима, можемо да најавимо још једно повећање пензија од 2,5 одсто, чиме ће у мандату ове владе бити заокружено укупно повећање пензија од 20 одсто“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће након тога требати да се добро погледа пензиони систем и да се види на који начин ће се сљедећи пут интервенисати како би се реаговало према онима који су најниже позиционирани, са најмањим примањима, како би они добили нешто више, а они који имају већа примања нешто мање.

Цвијановићева је навела да је била веома задовољна када се прешло на трезорску исплату пензија. „То је био страшан изазов, и неки министри су били против тога, али се показало да је та одлука одлична. Разумијем и зашто су се противили, јер је то значило да ви неколико мјесеци изазовете озбиљне поремећаје у буџету тиме што ћете ставити пензионере на буџетску позицију број један, а времена су била нестабилна“, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је, захваљујући овој одлуци Владе, пензионерска популација заштићена бар са аспекта рокова исплате пензија која траје укупно око седам дана.

„Тачно се зна датум када почиње исплата пензија и овдје више нема никаквих дилема, а наставићемо и даље да радимо на повећању пензија“, рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је изразила задовољство и чињеницом да су са пословном заједницом креирали добра рјешења, као и да нису занемарени ни захтјеви синдиката.

Она је истакла да је задовољна да је Влада успјела да одржи и ријеч дату пољопривредницима, да ће уколико дође до усвајања закона о акцизама у буџету обезбиједити додатних 11 милиона КМ, што је и урађено, тако да је аграрни буџет порастао са 60 на 71 милион КМ.

Цвијановићева је подсјетила да су у овој години повећане и породичне и личне инвалиднине борачких категорија у Српској за 16,3 одсто.

„Мјесечни и годишњи борачки додатак увећани су за 3,6 и 8,8 одсто, што су значајна повећања. За борачке категорије у Српској издвајамо више од 250 милиона КМ на годишњем нивоу, што је веома важно“, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су уведена и нова права и да је посебно поносна на мјеру која се односи на незапослене породиље које ће мјесечно добијати 405 КМ.

„То су све мјере које су важне и којих скоро да и нема у окружењу. Иза нас је доста напорног рада и много мјера и програма који су почели да дају резултате“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је ситуација у Српској стабилна, да су пројектоване одређене ствари, те да су прошла и 2016. година имале одличне макроекономске показатеље и да дубоко вјерује да Српска иде узлазном линијом.

Премијер Српске је навела да се повећање броја запослених односи на реални сектор, на привреду. „Тамо је повећан број радника као резултат мјера које смо предузели. Ниједна од теза које смо слушали од опозиције не пије воду“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је задуженост Српске 41 одсто бруто домаћег производа, што је мање од земаља окружења. „Опозиција је причала да неће бити исплаћиване плате и пензије, како нам слиједи банкрот, колапс и шта све нису причали, и све се то показало нетачним. Без проблема извршавамо ове обавезе“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о успостављању нових авио-линија са Аеродрома Бањалука, Цвијановићева је навела да се овај аеродром коначно отвара, те да ће то много значити за Бањалуку и цијелу регију са аспекта развоја привреде, пословне иницијативе, туризма, али и позиционирања Бањалуке и цијелог овог краја као културног и спортског мјеста са много догађаја и манифестација.

Она је навела да је овај аеродром на добром путу да сљедеће године има пакет од пет, шест линија седмично, те да је укупно планирано успостављање чак 12 линија с овог аеродрома.

„Задовољна сам што смо успјели овај дио да урадимо, јер интерес дефинитивно постоји и кад су у питању наши људи, али и пословна заједница у иностранству. Логично је да они питају како да дођу до нас и осјећате се веома лоше кад кажете да имамо аеродром, али немамо летова“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, покретање нових линија би требало да да један нови живот не само аеродрому, него уопште и Републици Српској.

„Овдје је посебно изражена још једна димензија, а односи се на оно о чему смо разговарали преко наших удружења у дијаспори. Они су јако заинтересовани за отварање оваквих линија. Имамо у плану још двије, три дестинације које су врло популарне кад је ријеч о нашој дијаспори и они једва чекају да се то покрене“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је додала да је ово сад сасвим другачија прича, која ће донијети не само олакшање грађанима, него ће значити и појачан доток људи који ће учествовати на различитим манифестацијама, што ће индиректно доприносити јачању локалне економије.

„Још једна димензија отварања аеродрома значи и цијели низ служби, које ће бити мобилисане око аеродрома и ових летова, од услуга превоза, угоститељских објеката и разних других услуга, што ће за почетак значити око 50 стабилних радних мјеста“, најавила је Цвијановићева.

Архива