Делегација АЖС Бањалука посјетила дом „Рада Врањешевић“

06.04.2018 Актуелно

Директор Дјечијег дома „Рада Врањешевић“ Владимир Кајкут изразио је захвалност Активу жена СНСД-а Бањалука, истичући да ове акције постају традиција која увијек обрадује дјецу.

„Сутра организујемо фарбање јаја овдје у дому, али и у дворишту наше парохијске цркве. Ми смо као велика породица, имамо 90 дјеце, од беба до студената и настојимо да за велике празнике сва дјеца буду на окупу заједно са васпитачима, управом Дома и са нашим драгим гостима“, рекао је Кајкут новинарима.

Он је додао да ће дјеца поводом Васкрса фарбати јаја, ићи у цркву, те радити све оно што се ради у редовним биолошким породицама, како би осјетили дух празника и породичног окружења.

Кајкут је нагласио да је проблем са којим се ова установа сусреће углавном везан за финансије и то због чињенице да Дјечији дом није буџетски корисник.

„Начин финансирања је такав да цијену смјештаја дјеце финансирају Министарство здравља и социјалне заштите и локалне заједнице из којих дјеца долазе. Међутим, наплативност од локалних заједница је око 60 до 70 одсто, због чега често имамо одређене проблеме у финансирању“, објаснио је Кајкут.

Он је истакао да је најважније да дјеца такве проблеме не осјете, јер уз помоћ ресорног министарства и донатора за њих успијевају да обезбиједе све што је потребно и што имају њихови вршњаци у школама.

„Сматрам да би било потребо да се покрене одређена иницијатива да једини дом у Републици Српској за дјецу без родитељског старања буде прихваћен на буџет из којег би се исплаћивале плате запосленима“, додао је Кајкут.

Предсједник Актива жена СНСД-а Бањалука Гордана Лиховић рекла је да ова организација сваке године настоји да спроводи хуманитарне акције, те да једну од њих проводе у Дјечијем дому.

„Ове године смо одлучили да дјеци обезбиједимо васкршњи доручак и ручак. Заиста смо се потрудили да то буде богата трпеза да дјеца осјете радост Васкрса“, поручила је Лиховићева.

Са Активом жена СНСД-а Бањалука Дјечији дом је посјетила и предсједник Актива жена СНСД-а Републике Српске Нада Тешановић, која је свим грађанима Српске честитала празник Христовог васкрсења.

„Актив жена СНСД-а Српске донио је одлуку да у свим градовима и општинама гдје имамо организације кренемо у обиљежавање Васкрса на начин да обрадујемо најмлађе и најстарије суграђане. Наше акције спроводимо од Новог Града до Требиња“, навела је Тешановићева.

У делегацији Актива жена СНСД-а данас су биле и посланици у Народној скупштини Републике Српске Наташа Радуловић, Гордана Тешановић и Зорица Кузмановић Василић.

Архива