Ауто-пута Бањалука – Добој до краја љета, за нову болницу 80 милиона КМ

26.04.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да је Влада Српске на простору Добоја у континуитету улагала у значајне капиталне објекте, а да је један од најважнијих ауто-пут.

„Ми желимо да наставимо градити ауто-пут овдје од ентитетске линије па до споја са већ изграђеном дионицом, гдје је Република преузела 70 милиона евра кредита од Европске банке за обнову и развој“, рекао је Додик новинарима након састанка са градоначелником Добоја Обреном Петровићем.

Додик је истакао да је тих 70 милона евра на располагању и да се сада проводе процедуре.

„Вјерујемо да ћемо овог љета кренути са изградњњом тог објекта који је веома захтјеван и тиме почети изградњу ауто-пута даље према Модричи, односно према Брчком и даље према Бијељини, што је примарни инфраструктурни и развојни циљ Републике!“, навео је Додик.

Он је нагласио да ће Добој у овој години поново бити велико градилиште.

Предсједник Српске је навео да је други велики капитални објекат који ће бити грађен у Добоју болница, који је тренутно у фази пред расписивање тендера за извођаче.

„Град ће ових дана донијети одлуку о земљишту и обавеза града је, како смо се договорили, локација и грађевинске дозволе, а Република ће из буџета уложити 80 милиона“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће у планираном року, а то је 36 мјесеци након почетка изградње, Град Добој добити један од најсавременијих болничких објеката.

„То на неки начин симболизује наше опредјељење да завршимо у Републици Српској изградњу болничких објеката. Ове јесени биће завршен Клинички центар у Бањалуци који се комплетно реконструише, биће завршена Болница у Источном Сарајеву, а реконструишемо болнице у Фочи и Зворнику“, рекао је Додик.

Он је додао да се широм Српске гради и низ амбуланти породичне медицине и других специјалистичких амбуланти и да Српска на тај начин показује свој однос према здравственом сектору.

Додик каже да је на данашњем састанку у Добоју разговарано и о изградњи моста на Спречи, за који је потребна одређена документација како би се дала сагласност за градњу. „Постоје већ одобрена средства од милион за тај мост и нема разлога да се то зауставља, али се морају испоштовати процедуре“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је разговарано и о локацијама непреспективне војне имовине, коју је раније Влада Српске у два наврата додијелила општини Добој.

„Постоје неки тривијални разлози зашто то није реализовано и вјерујем да ће они веома брзо бити отклоњени, након усаглашавања одређених података везано за те локације“, рекао је Додик, додајући да Влада остаје при томе да
их додијели граду Добоју.

Он је навео и да у оквиру пројекта сарадње са Србијом, одобрено 200.000 евра за изградњу фискултурне сале Медицинске школе у Добоју и тај је новац већ на рачуну и треба да буде употријебљен.

„Договорили смо убрзавање процедуре да би тај новац био повучен“, рекао еј Додик.

Он је навео и да је Влада данас у оквиру својих додатних могућности за инвестирање и помоћ локалним заједницама одобрила додатних 300.000 КМ за инфраструктурне пројекте у Добоју.

Додик је потврдио да ће, у договору са градоначелником, бити грађен један од најфреквентнијих кружних токова у граду да би био растерећен саобраћај, а град је преузео обавезу да ријеши имовинско-правне односе.

„То је око 500.000 КМ додатних средстава за само једну кружну раскрсницу, с тим што ће град градити другу кружну раскрсницу“, рекао је Додик и додао да ће бити настављен рад и на другим питањима, а кључно питање је регулација ријеке Босне.

„Сматрамо да је сарадња на низу пројеката показала спремност и града и институција Републике Српске да радимо на многим заједничким пројектима“, рекао је он.

Предсједник Српске истакао је да је потребна комуникација републичког и локалног нивоа власти и указао да управо због те комуникације понекад нису били ријешени неки проблеми. „Послови морају да се одвијају и то је оно чиме се ми водимо“, рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство и захвалност и градоначелнику Добоја на позиву да данас са сарадницима буде у овом граду.

„Добој је једно од стратешких мјеста у Српској и Влада је, без обзира на неке импресије које неко жели да створи, водила рачуна о граду и људима који овдје живе. Најбољи примјер за то су наше интервенције које смо чинили са другим донаторима, а и са самим градом везано за санацију штета на инфраструктури и силним објектима након поплава“, навео је предсједник Српске.

Додик је изразио задовољство чињеницом да су многи од оштећених објеката поправљени, поготову они из јавног сектора, па Добој поприма контуре уређеног града.

Састанку у Градској управи присуствовали су министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, те министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Састанку су присуствовали и и посланици Народне скупштине Републике Српске Јасна Лукић и Славко Глигорић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске Срђан Тодоровић и представници предузећа „Путеви Републике Српске“

Архива