Српска ће пратити политику Србије по питању самопроглашеног Косова

03.04.2018 Актуелно

 

Он је на конференцији за новинаре, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је то став Српске и да то морају да знају они који врше притисак на Српску.

„Ми нисмо спремни да дамо сагласност да БиХ прихвати или подржи независност Косова и Метохије. То се неће догодити. Ми ћемо настојити да наши ставови буду јасно поштовани“, рекао је Додик.

Он је указао да Српска и српски представници у Сарајеву имају притиске западних амбасадора да мијењају ставове о том питању, али да оно за Српску остаје суштинско.

„Без обзира што то неки хоће да извргну руглу, Република Српска ће до танчина и временски потпуно усаглашено пратити искључиво политику Србије по том питању. Учинићемо искључиво оно што Београд одлучи и не мора нико да брине и ми тај став нећемо промијенити“, рекао је Додик.

Говорећи о недавном инциденту у Косовској Митровици, Додик је навео да међународна заједница има различите критеријуме.

Он је нагласио да је дуго у политици слушао како ствари треба да се рјешавају дијалогом и упитао зар има видљивијег примјера жеље за дијалогом него што је то било када су шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић отишли у Косовску Митровицу у жељи да се води дијалог.

„И зар има видљивијег прекршаја стандарда међународне заједнице, него након бруталног напада тих криминалаца и терориста. Готово цинично звучи да у том моменту репресије које су извршиле наводне косовске полицијске снаге да је ЕУ изашла са захтјевом за смирање тензија и позивом на дијалог“, рекао је Додик.

Он је нагласио да смо ми то много пута видјели.

„То смо ми много пута видјели. Ми не вјерујемо У ЕУ. Они ће и на Косову и Метохији заштитити своје раније одлуке као што то чине и у БиХ без обзира што је БиХ у расулу“, рекао је Додик.

Он је као примјер за то навео да су амбасадори САД и ЕУ прије неколико дана обратили јавности и тражили од политичара да наводно усвоје Изборни закон.

„Тај закон је манупулација у једном дијелу, а у другом дијелу је неспроводив јер не одговара интересима прије свега Хрвата“, појаснио је Додик.

Он је рекао да је Српска захвална међународној заједници на пројектима и да је Српска спремна да разговара са свима, али да није спремна да јој се наређује како да се понаша у БиХ.

„То је претјерано и зато можда разумијемо боље него други ситуацију на Космету“, рекао је Додик.

Он је поручио да је потпуно увјерен да суштинску власт на Косову и Метохији има међународни фактор, а да су извршиоци те власти, наравно, наводне институције самопроглашеног Косова.

Архива