Српске ће финансирати и трећу вантјелесне оплодњу

28.04.2018 Актуелно

 

Додик је јуче, након отварања нових просторија здравствене установе „Медико-С“ у Бањалуци, нагласио да је Фонд здравственог осигурања за ове процедуре годишње издвајао 2,5 милиона КМ, те да је циљ да мајке у Српској не морају да путују далеко, већ да у Бањалуци имају све услове за вантјелесну оплодњу.

Он је нагласио да је ова здравствена установа, која се једина у Српској бави вантјелесном оплодњом, диван примјер праксе, која је у континуитету остваривана, те да представља успјех њеног оснивача Сање Сибинчић, свих партнера и Републике Српске.

„Било је тешко на почетку, било је много неповјерења, чак и здравственог сектора у ове методе, али данас је то веома призната метода у свијету. Чињеница да је парнтер ове установе постала групација „Пронатал“ као једна од најбољих европских компанија у овој области говори да је то добро за Српску и све нас“, рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, три вантјелесне оплодње које финансира Фонд здравственог осигурања, уз помоћ локалних заједница у Српској, веома су значајан подстицај за одржавање ове дјелатности.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је да ће Влада Српске настојати да у ребалансу буџета обезбиједи додатна средства за вантјелесну оплодњу.

„Финансирање трећег покушаја вантјелесне оплодње је од огромног значаја за породице које не могу на природан начин имати потомство. Више од хиљаду дјеце рођено је у Републици Српској на овај начин“, поручио је Богданић.

Он је додао да нема ништа вредније од оног што су представници клинике „Медико-С“ урадили, а то је што су омогућили да родитељи у Српској дођу до ове здарвствене услуге.

„Ова здравствена установа је остварила и сарадњу са групацијом „Пронатал“ из Чешке и на тај начин су овдје довели еминентне стручњаке и омогућили да се ова процедура завршава у здравственом сиситему Републике Српске“, навео је Богданић.

Богданић је додао и да је закон о вантјелесној оплодњи у процедури, те да би до краја године требало да угледа свјетло дана.

Оснивач клинике „Медико-С“ Сања Сибинчић истакла је да су медији помогли да вантјелесна оплодња у Српској не буде табу тема, него процедура коју сви много користе и којима помаже.

Она је нагласила да се посебно радује чињеници да ће Фонд здравства финансирати и трећу процедуру вантјелесне оплодње, јер су, према свим истраживањима, три процедуре оптималан број да се дође до дјетета.

„`Медико-С` има значајне резултате, који су транспарентни за сваког нашег пацијента. Наши резултати су у очекиваним европским резултатима. `Пронатал` као један од лидера у вантјелесној оплодњи нас је препознао као првог партнера на овим просторима, што је доказ да добро радимо“, навела је Сибинчићева.

Она је навела да је циљ ове установа био да има сарадњу са неким од већих центара јер су осјетили потребу да се развијају.

„Били смо ограничени простором, финансијски и кадровски, и био нам је потребан партнер, те смо изабрали најбоље у Европи“, рекла је Сибинчићева.

Она је додала да је „Медико-С“ прва здравствена установа која је испунила све услове групације „Пронатал“ и показала да им може бити достојан партнер.

Архива