Кошарац: Тражићемо да се хитно успостави парламентарни надзор над ОБА

27.04.2018 Актуелно
 
„Тражићемо да парламент БиХ испуни своју законску улогу и да обезбиједи да ОБА БиХ, као битан сегмент укупне безбједности грађана, не буде у служби било које политике, политичке странке или политичког лидера, што сада јесте случај“, рекао је Кошарац у изјави за Срну.
 
Кошарац је упозорио да су ОБА БиХ и њен директор Осман Мехмедагић Осмица директно у служби Бакира Изетбеговића и политике СДА, као и да ОБА БиХ предузима бројне радње против институција Републике Српске, Србије и Хрватске, чиме се угрожава безбједност свих грађана БиХ, али и регионална стабилност.
 
„Они мјесецима дјелују ван било какве контроле, поготово парламентарне. Парламенту није достављен извјештај о раду Заједничке комисије за надзор над ОБА БиХ, а ми свакодневно од људи који раде у ОБА добијамо инФормације да је стање свакога дана све горе и да се ОБА претворила у страначку подружницу СДА“, нагласио је Кошарац.
 
Он је оцијенио жалосном чињеницу да су Функционери СДС-а у заједничким институцијама главни адвокати одбране ОБА БиХ и деструктивног дјеловања те агенције против Републике Српске.
 
„Жалосно је и за сваку осуду то што СДС једини у БиХ јавно брани ОБА БиХ, као и то што СДС и СДА заједнички опструишу наставак рада Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ“, оцијенио је Кошарац.
 
Он је поручио да се посланици и делегати СНСД-а, у знак протеста против смјене Николе Шпирића из чланства и са позиције предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ, неће враћати у ту и друге комисије у парламенту БиХ.
 
„Данас је свима јасно зашто је Шпирић смијењен. Зато се посланици и делегати СНСД-а неће враћати у комисије, али ми нећемо бити сметња да се поново успостави парламентарни надзор над ОБА БиХ. Могућност постоји, али не постоји политичка воља СДА и СДС да се то уради“, закључио је Кошарац.

Архива