Кошарац: Порука да у БиХ неће бити правде за Србе

30.04.2018 Актуелно

 

„Ријеч је о катастрофалној и понижавајућој одлуци, прије свега за жртве ратних злочина Дудаковића и његових војника које двије и по деценије чекају правду, као и за институције Републике Српске које су годинама предано радиле на документовању злочина Петог корпуса такозване Армије БиХ“, рекао је Кошарац Срни.

Он је упозорио да се већ од данас може очекивати огроман притисак на све потенцијалне свједоке Дудаковићевих злочина, што се већ дешавало у свим ранијим процесима у којима су оптуживани бошњачки ратни војни и полицијски команданти, посебно током суђења Насеру Орићу.

„Свједоци тешко могу очекивати адекватну заштиту, с обзиром на чињеницу да у Комисији за примјену програма заштите свједока у БиХ, која је прије три године именована на приједлог Министарства безбједности БиХ и министра Драгана Мектића, нема ниједног Србина. Ако имамо у виду огромне притиске које на Суд БиХ у овом случају врше бошњачки политичари, могуће је да ће свједоцима бити угрожена и безбједност“, нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, сви међународни званичници у БиХ, Европској унији и САД знају и јавно признају да постоји пресудан утицај који на Тужилаштво и Суд БиХ у погледу процесуирања ратних злочина врше водећи бошњачки политичари.

„Међународни званичници данас ћуте, али сам увјерен да би услиједиле реакције када ми из Републике Српске кажемо да Тужилаштво и Суд БиХ треба укинути јер је ријеч о наметнутим, неуставним и антидејтонским институцијама“, закључио је Кошарац.

Архива