Јасеновац je мјестo тужног и кобног сјећања за Србe

15.04.2018 Актуелно

Додик је нагласио да је то немогуће заборавити, па и опростити, без обзира што то пропагира православна вјера.

„Страшан је начин на који су убијана дјеца, жене и старци Срби и нема опроста за оне који су то чинили“, рекао је Додик новинарима након централног обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је поручио да Република Српска и Србија заједно обиљежавају значајне историјске датуме, те да са овог мјеста шаљу поруку мира.

„Србија, као најважнија земља у региону за стабилност и мир, заједно са Републиком Српском јасно поручује да нам је потребно далеко више односа и мира међу људима, народима и државама у свијету који је у великом нереду“, рекао је Додик.

Он је додао да Српска и Србија позивају на мир, сарадњу и миран и слободан живот свих народа.

Додик је истакао да Република Српска и Србија данас обиљежавају страдање више од 500.000 Срба и неколико десетина хиљада Јевреја и Рома и осталих који су мислили различито од Независне Државе Хрватске /НДХ/.

„Тај пројекат је био усмјерен ка уништавању Срба, то је системски и државни пројекат хрватског народа тог времена оличен у НДХ“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је о овим страдањима није говорило у вријеме комунизма, да нису била одржавани помени и сјећања, али да данас то заједно чине Српска и Србија.

Додик је навео да је у Доњој Градини концентрисана велика бол, те да ово мјесто тражи да се о томе говори, јер је обим и начин страдања непојмљив.

„Ово је једино мјесто гдје је постојао логор за дјецу гдје је 35.000 српске дјеце страдало“, подсјетио је Додик.

Архива