Процијенити да ли је вријеме за дефинитивну одлуку о Космету

05.04.2018 Актуелно

 

„Сасвим је јасно да је предсједник Србије Александар Вучић вратио питање Косова на дневни ред. Најважније у свему је да без става Србије нема коначног рјешења за Косово и Метохију. То је сасвим другачија ситуација од оне прије десетак и више година, када је изгледало да је то готова ствар, без икаквих могућности да Србија на то утиче“, рекао је Додик за београдски „Курир“.

Према његовим ријечима, Србија је данас фактор споразумијевања и колико год било тешко разговарати у готово немогућем дијалогу, без ње се ништа не може назвати рјешењем.

На питање да ли је сада најпогодније вријеме да Србија и Вучић „изгурају косовску причу до краја“, Додик је констатовао да је Србија „ојачала у смислу присуства у регионалним, али и европским и другим глобалним питањима“.

„Да ли је то довољно за дефинитивну одлуку – треба процијенити, јер наравно да, са друге стране, постоје велике арогантне силе које не желе да то питање поново враћају и редефинишу, односно нису спремне да прихвате своје раније грешке“, рекао је Додик.

Он је истакао да ни свијет није исти. „Вјерујем да и на Западу постоји нервоза јер би они да Србија само пристане на њихова рјешења, а то је наравно сада немогуће. Вучић добро разумије политику, добро штити српске националне интересе и вјерујем да ће извући максимум“, сматра Додик.

Он је нагласио да је сам чин отимања територије споран.

„Власти Србије не желе да пристану на такву отимачину и такву ароганцију какву Запад има. Никада око тога Србија није водила дијалог. Чини се да се он сада покушава водити, али се исто тако чини да та ароганција опстаје и тај исти однос великих сила. они који хоће да креирају отимање Космета употребиће механизме и меке и тврде силе“, рекао је Додик.

Када је ријеч о односима Србије и Републике Српске у контексту рјешавања питања Космета, Додик је рекао да ће будућност обиљежити интеграције.

„Вријеме које долази обиљежиће различити степени интеграције српског националног, државног, културолошког и сваког другог корпуса.У сваком случају Српска и Србија данас имају најбољи вид сарадње“, поручио је Додик.

Архива