Oтворен Центар за обуку МУП-a

04.04.2018 Актуелно

 

Центар су отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да грађани једино повјерење могу имати у Полицију Српске, која чува овдашњу безбједност, стабилност и уставни поредак Српске.

„Нажалост, безбједносне структуре на нивоу БиХ, формиране мимо Устава и Дејтонског споразума, раде против Српске и на путу су да јој буду непријатељске с обзиром на њихове оперативне активности. То се посебно односи на Обавјештајно-безбједносну агенцију /ОБА/ БиХ која у посљедње вријеме искључиво ради на урушавању Српске“, оцијенио је Додик.

Он је додао да је формирање Полиције и Војске Републике Српске 1992. године било усмјерено на очувању слободе, стварању Српске као државе и јачању њених капацитета.

Додик је рекао да је Српска створена да буде самостална и да је Дејтонским споразумом прихваћено да се буде у оквиру БиХ.

„Тај споразум је урушила међународна заједница, предвођена високим представницима који су манипулисали њиме, намећући наводне компромисе који су били насиље, чиме је формирано низ вануставних институција на нивоу БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је веома важно што је одбијена ранија реформа Полиције, коју је наметао међународни фактор.

„Поручујемо им данас да нећемо прихватити никакву реформу која подразумијева било какво организационо преустројавање и подређивање неком другом нивоу команде. Да смо тада прихватили реформу данас сигурно не бисмо имали своју полицију на коју смо поносни“, поручио је Додик.

Премијер Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада за овај комплекс издвојила више од шест милиона КМ.

„То је само једно у низу улагања. Свједоци сте да смо у претходном периоду значајна средства уложили када је ријеч о набавци опреме, наоружања, возила, али и санација и реконструкција полицијских објеката широм Српске“, рекла је Цвијановићева новинарима након отварања Центра.

Она је нагласила да је МУП један од најважнијих стубова Републике Српске који, према анкетама, ужива највеће повјерење грађана, упркос разним покушајима да се наруши углед МУП-а.

„Дубоко вјерујем у Републику Српску, вјерујем да ће МУП увијек бити на висини задатка. Они су значајни су за све планове које имамо у будућности, а то је стабилна Република Српска“, поручила је Цвијановићева.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је да ће се и у наредном периоду радити на изградњи и реконструкцији данас отвореног Центра који ће бити савремен и јединствен у региону.

Он је наглаисио да ће полиција у овом центру бити обучавана по највећим стандардима, јер је обука и опремање полиције неопходна.

„Хоћемо да Република буде безбиједна у сваком смислу и да наши грађани живе у миру“, рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић најавио је да ће полиције Србије и Српске наставити успјешну и интензивну сарадњу у разним областима, те да је важно да су јединице МУП-а Српске добро опремљене, обучене и гарант мира истабилности.

„Добро је што овдје постоји жеља да се више новца улаже у обуку, нова знања и опрему полиције како би њени припадници успјешно заштитили грађане“, рекао је Стефановић.

На свечаности поводом Дана полиције уручена су и признања – Златни знак полиције за Управу за организовани и тешки криминалитет и Тиму ронилаца у Специјализованом тиму Специјалне антитерористичке полиције.

Сребрни знак полиције додијељен је Управи за обезбјеђење личности и објеката, полицијском службенику Јединице за подршку Полицијске управе Приједор Слађану Дачићу, војном аташеу Амбасаде САД Марку Карасу и тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Бањалука Саши Лаботићу.

За посебно успјешну сарадњу уручене су плакете представницима града Бањалука и општина Лакташи, а појединим јединицама и одјељењима и појединцима у МУП-у су уручене плакете за посебне резултате у раду.

У оквиру свечаности приређен је и техничко-тактички збор МУП-а, те је у комплексу Центра освештана спомен-соба и служен помен за 144 погинула припадника Специјалне бригаде МУП-а Српске.

Отварању Центра присуствовали су, између осталих, министри у Влади Српске, директор Полиције Српске Дарко Ћулум, делегација Народне скупштине, директор Полиције Србије Владимир Ребић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, представници Савјета министара БиХ, као и делегација Главне управе МУП-а Русије за град Москва.

Присуствовали су и представници Борачке организације Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Савеза логораша, града Бањалука, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих припадника МУП-а и грађани Бањалуке, те бројни гости.

Архива