Од нове школске године вјеронаука у средњим школама

07.04.2018 Актуелно

Додик је послије састанка са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом истакао да ће се на овом питању радити у наредна два мјесеца.

Он је рекао да је коректан однос између власти у Српској и Српске православне цркве /СПЦ/ и да се заједничким снагама покушавају ријешити нека отворена питања, која, како каже, нису питања само овог времена, већ и прошлости.

Додик је нагласио да је на састанку било ријечи о изградњи нових вјерских објеката, прије свега Руског православног центра, чији је главни инвеститор Епархија бањалучка.

„Ово је прилика да се захвалим владици Јефрему за преданост на свим пројектима које смо имали, на многим изграђеним нашим православним вјерским објектима и на посвећености изградњи овог центра који ће бити у оквиру наше цркве“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је разговарано и о будућој сарадњи Републике Српске и СПЦ, те да је жеља да се појача друштвени и укупни јавни значаја Цркве.

„Мислимо да СПЦ овдје у Републици Српској и Србији, заједно са државним институцијама ради на јачању нашег националног идентитета. Значај Цркве и ван ове наше двије државе веома је велики. Свједок сам томе да се наша дијаспора искључиво окупља око Цркве и да Црква врши не само вјерску него и образовну и културнолошку функцију“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, у том погледу Република Српска жели да ојача значај и улогу цркве.

Додик је свим православним вјерницима честитао празник Христовог Васкрсења, са жељом да у животу виде боље ствари.

„Желим да погледамо наша достигнућа, да се заједно окупимо у јачању наше љубави према Републици Српској, српском народу и СПЦ, као и свему ономе што нам даје овај идентитет“, нагласио је Додик.

Он је изразио задовољство чињеницом да је Васкрс честитао и Његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему, истичући да је Васкрс празник када се породица окупља у добром расположењу, са пријетељима, гдје се његује љубав и покушава наћи нова енергија за све будуће дане и мјесеце.

Епископ бањалучки Јефрем истакао је да је посјета предсједника Републике Српске увијек значајан догађај за Епархију и радосна прилика, посебно у овом претпразначном расположењу, када су једни другима упутили васкршње честитке.

„Желимо да и у Цркви и у држави, као и цијелом нашем народу, буде све добро, напредно, благословено, како у овом времену тако и у будућности. Констатовали смо да је однос Републике Српске и наше Православне цркве углавном коректан, текућих проблема увијек има, али смо свјесни да можемо да их поправимо, побољшамо и тако ћемо и радити“, поручио је владика Јефрeм.

Архива