Додик: Српска захвална и поносна на добре односе са Русијом

24.04.2018 Актуелно

Додик је након разговора са предсједницом руског Савјета Федерације Валентином Матвијенко нагласио да је данас договорено низ планова на свим нивоима.

Захвалио је Русији и њеном предсједнику Владимиру Путину на очувању Дејтонског мировног споразума.

„Наша сарадња са ЕУ не може бити на уштрб сарадње са Руском Федерацијиом“, рекао је Додик додајући да резолуција НС РС обавезује све институције Српске на војну неутрлност па и према НАТО.

Додик је додао да је економска сарадња са Русијом веома интензивна, издвајајући сарадњу са компанијама Зарубежњефт и Гаспром, а за почетак маја је најавио потписивање споразума око изградње хидроцентрала.

„Српска је захвална и поносна на добре односе да Руском федерацијом“, поручио је Додик и додао да је сарадња изузетна и на политичком нивоу.

Валентина Матвијенко се захвалила на топлом дочеку и гостопримству српских домаћина и нагласила да то доживљава као посебан гест који показује колико се поштује Руска Федерација.

„Република Српска је братска република и важан партнер Русије на Блакану. Захваљујући напорима предсједника Додика, посљедњих година смо унаприједили наше односе“, додала је Матвијенко.

Она је истакла да је прошле године робна размјена Русије повећана за 16 одсто и износила је 345 милијарди евра, а да је робна размјена према Републици Српској износила 75 одсто од укупне робне размјене према БиХ.

Матвијенко је поручила је да је Руска Федерација против проширења НАТО-а у Европи, против милитаризације европских држава и против нових линија раздвајања које се стварају на такав начин.

„Сматрамо да такви потези погоршавају стање безбједности на европском континенту“, поручила је Матвијенкова у Бањалуци, одговарајући на новинарско питање какав је став Русије о питању могућег уласка БиХ у НАТО.

Она је навела да безбједност може бити само јединствена и недјељива за све државе.

„Европска безбједност није могућа без Русије, као ни руска без Европе, зато ми чинимо све да водимо дијалог са нашим партнерима и разјаснимо наш став“, закључила је Матвијенкова.

Према њеним ријечима, Руска Федерација залаже се за јединствен економски и политички безбједоносни простор да би заједничка европска кућа била просперитетна и безбједна, што се може постићи само заједничким напорима свих европских држава.

 

Матвијенкова пренијела Додику поздраве и поруке Путина

Предсједница Савјета федерације Горњег дома Парламента Русије, Валентина Матвијенко пренијела је предсјендику Републике Српске, Милораду Додику личне поздраве и изразе поштовања предсједника Руске Федерације, Владимира Путина.

„Желим да испуним налог који имам и да лично пренесем поздрав од предсједника Русије, Владимира Путина, са поштовањем и изразима најбољих жеља“, рекла је Матвијенко.

Матвијенко је изразила захвалност предсједнику Додику и члановима делегације на, како је рекла, огромном доприносу у развоју и јачању односа између Републике Српске и Русије.

„Управо, захваљујући вашим контактима и напорима, ова сарадња је посљењих година добила интензитет“ – закључила је Матвијенко и додала да ће о резултатима посјете упознати предсједника Путина.

Матвијенкова је на данашњем састанку са предсједник Српске у Палати Републике у Бањалуци изјавила да Република Српска није само братска земља за Русију, већ и веома важан партнер.

Она је захвалила Републици Српској на гостољубивом дочеку руске делегације, истичући да ту гостољубивост доживљавају као посебан гест поштовања према Руској Федерацији.

Предсједник Српске је захвалио на пажњи Руске Федерације према Републици Српској, истичући да су претходни разговори указали на пријатељство и уважавање по свим питањима.

Архива