Додик: Срби више никада неће бити турска раја

30.04.2018 Актуелно

 

„Турска у БиХ држи искључиво страну муслиманима и даје им финансијску и сваку другу помоћ. Ми то не можемо промијенити, само можемо прихватити да будемо `раја` као што смо некад били… Е, ми то нећемо! Ето вам ваше Сарајево, па у њему оргијајте са каквим хоћете ставовима – мене то не дотиче“, рекао је Додик.

Он сматра да је одлично што је турски предсједник најавио да ће у оквиру кампање за ванредне изборе у Турској одржати митинг у Сарајеву и истиче да ће бити занимљиво колико ће се људи окупити.

„Каква је то фарса да се организује митинг да би се наводно окупили Турци који раде у БиХ. Ето, сад ћемо видјети колико има Турака у БиХ“, рекао је Додик за „Ало“.

Додик је оцијенио да недавна посјета Бањалуци предсједника руског Савјета Федерације Валентине Матвијенко најбоље показује колики је значај свјетска сила Русија дала Републици Српској и њеном руководству.

Он је изразио задовољство због сарадње са Руском Федерацијом која се одвија без било каквог притиска.

„Матвијенкова ми је пренијела Путинове поруке мира и жељу за добру сарадњу и подршку српском народу у Републици Српској. Нама који смо овдје препуни разних притисака и завртања руку веома је релаксирајућа ситуација кад из свијета дође неко моћан и каже – `Поштујемо ваше ставове и не желимо да на било који начин утичемо на вас`“, нагласио је Додик.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Српској, Додик је нагласио да је она стабилна и под пуном контролом, али да ће Српска, због грубог мијешања институција БиХ у њена унутрашња питања, усвојити законе којима ће на својој територији забранити рад тужилаштва, суда и обавјештајне службе БиХ.

Он је рекао да постоје и они који безбједносну ситуацију желе да представе другачије, па шире причу о наводним паравојним формацијама.

„Нажалост, ову лажну причу су пласирали Срби који раде у Обавјештајно- безбједносној агенцији БиХ. Ми тачно знамо ко су ти људи. Ту је била и прича о наводној нелегалној набавци пушака за полицију, али ни то им није прошло. Сада су почели да користе несрећан случај страдања младића Давида Драгичевића да би на улици показали да стање безбједности у Републици Српској није адекватно“, навео је Додик.

Он је нагласио да је Бањалука безбједан град, те да ће о страдању Давида Драгичевића бити расправљано већ 10. маја на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Додик је као „још једну фарсу“ оцијенио експресно пуштање на слободу некадашњег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића послије хапшења због злочина над Србима.

„Вјероватно су знали да је оболио и сада се тражи да због његове болести буде прекинут судски поступак, вјероватно док не умре“, рекао је Додик.

Он је указао на апсурд да је правосуђу БиХ било потребно 12 година да гледају видео-касету како Дудаковић наређује убијање Срба и уништавање српских села.

„Све побију и попале и он нема одговорности!? Све је ово још једна фарса и подвала српском народу. Ако Бакир /Изетбеговић/ каже да ће Дудаковић бити ослобођен онда је то тако и организовано…“, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао и да ће Република Српска радити на томе да донесе своје законе о забрани дјеловања Обавјештајне службе БиХ, која „подрива Републику Српску“.

„Забранићемо рад Тужилаштва и Суда БиХ и Сипе на територији Републике Српске. Ми на то имамо легитимно право!“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, било би логично да Република Српска и Федерација БиХ формирају комисију експерата, који ће извршити контролу свих фабрика у БиХ у којима се производи оружје, ако се жели престати са причом о повећаној производњи оружја.

„Морају се обићи и тајне фабрике и тајна складишта оружја. Оно што смо чули од муслиманских лидера, очигледно је да постоји тајна производња. Све фабрике намјенске производње у Републици Српској су под контролом, а у њихове Фабрике оружја нико не смије да уђе“, рекао је Додик, оцијенивши да је „то неважна прича за Младена Иванића и оне из Републике Срспке који сједе у заједничким институцијама“.

Говорећи о сарадњи са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је нагласио да је сарадња институција Србије и Српске најбоља до сада, а да то неће да виде само они којима то смета.

„Србија и Република Српска, а и предсједник Александар Вучић и ја имамо одличну сарадњу“, истакао је Додик.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Додик је навео да ће Република Српска прихватити оно што одлучи Србија.

„Република Српска је свој став о томе давно рекла. Када је проглашена такозвана независност Косова, ми смо организовали на парламенту Српске рекли да ћемо кренути у процес самосталности Републике Српске уколико Косово добије столицу у УН. И ми ћемо на исти начин као они то урадити и кренути у референдум“, рекао је Додик.

Поводом забране уласка у Хрватску министру одбране Србије Александру Вулину, Додик је истакао да Србија и Српска очигледно воде досљедну антифашистичку политику и позвао Србе да никада не опросте Јасеновац.

Он је подсјетио да су усташе, који су биле припадници хрватске нације, побиле 700.000 Срба и да се то не заборавља.

„То неће заборавити ни стотине генерација иза нас. То је оно што су они нама учинили, а ми њима никада то нисмо урадили. Сада се поново појављују елементи државне подршке усташтву, као што су плоча `За дом спремни` и развлачење оне заставе током комеморације… И онда када неко, попут министра Вулина, реагује кажу да то није пристојно, забрањују му да уђе у Хрватску. И још кажу да су демократска земља!?“, рекао је Додик.

Архива