Додик: Кормакова почела мандат у БиХ предрасудама, тако ће га и завршити

14.04.2018 Актуелно

На питање Срне да прокоментарише тврдњу Кормакове да предсједник Српске треба да подржи Дејтонски споразум и територијални интегритет и суверенитет БиХ, али да се то није десило, Додик је упитао „зар није смијешно да Кормакова позива било кога на поштивање Дејтонског мировног споразума, очување суверенитета и интегритета БиХ, а да при том Споразум није прочитала и свакодневно ради на урушавању суверенитета и интегритета БиХ“.

Он је нагласио да је БиХ у Дејтону добила гаранцију за спољни суверенитет, али јој је унутрашњи суверенитет одузет и држе га управо амбасадори попут Морин Кормак.

„Стотине је примјера за такву тврдњу али овај посљедњи око изборног закона је најочитији. Америчка амбасадорка јавно прича о свом учешћу у постизању договора око измјена изборног закона и ако такво мијешање у унутрашња питања БиХ није одузимање суверенитета и интегритета једној земљи, не знам шта је“, истакао је предсједник Српске.

Он је оцијенио да су паушалне оцјене Кормакове око његовог поштивања Дејтонског мировног споразума, суверенитета и интегритета БиХ већ толико депласиране, посебно ако такве тврдње долазе без иједног јединог конкретног доказа.

„Кормакова је свој мандат у БиХ почела предрасудама и личним односом и према мени и према Републици Српској и очито је да ће из БиХ отићи у истом убјеђењу“, констатовао је Додик.

Кормакова је синоћ за Н1 изјавила да Амбасада САД и други европски званичници раде са свим релевантним странкама у БиХ на томе да их окупе и изнађу рјешења за промјене изборног закона и америчка Амбасада тражи партнере у цијелој БиХ, али да то није предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива