Додик у „Алумини“: Поносан сам на чињеницу да је комбинат сачуван

20.04.2018 Актуелно

 

Додик је након разговора са предсједником Управног одбора „Алумине“ Милорадом Мотиком и представницима Синдиката ове фирме рекао да ова фабрика има перспективу, али и оптерећење због вођења стечајног поступка.

Он је истакао да је Република Српска утврдила јасну политику везану за овај комбинат 2013. године када је буквално изузета од некоректних литванских власника.

„Знали смо да је ово озбиљан проблем и одлучили смо да преузмемо управљање овом компанијом“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је политика Републике Српске у компанији „Алумина“ да се сачувају радна мјеста, да се ради и привређује, да се заврши стечајни поступак и обезбиједи доминантно учешће Републике Српске у структури власништва ове компаније.

Предсједник Српске је нагласио да након тога треба створити услове за нормално пословање и односе са банкама и другим финансијским организацијама, те ући у развојни програм и доносити одлуке о евентуалним интервенцијама у власничку структуру.

„Процес који се води код судова је изван било какве могућности, изван су сваке могућности да држава управља њима, јер су судови независни, али исто тако и шпекулативни, као што смо видјели на овом случају“, рекао је Додик.

Истичући да треба тражити више реда у судству, Додик је рекао да постоје различите одлуке судова које су у прошлости донесене, међу којима су оне које говоре да су неоправдана потраживања које Укио банка и Литванци имају и да нису прихваћена ни од стечајног управника, ни од Окружног привредног суда Бијељина, а ни Вишег привредног суда у Бањалуци.

„Одлука Основног суда у Зворнику изазвала је проблеме везано за блокаду рачуна, што утиче на пословање“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је дошао у компанију „Алумина“ да поручи веома јасно да се жели изаћи из тог правосудног и правног проблема на коректан начин. „Одлуке које судови доносе не смију угрозити пословање овог колектива“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да ће, уколико на бази неправне одлуке било каквог суда па и овог у Зворнику, дође до блокаде рачуна, одмах предложити измјене и допуна Закона о судовима Републике Српске да се укине Суд у Зворнику.

„На тај начин ријешићемо се судија који не желе да уваже право, да уваже друге судске инстанце и да на било који начин буду заштита јавног интереса“, рекао је Додик.

Архива