Додик: Милица Марковић била изложена огромној тортури

28.04.2018 Актуелно

 

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да извјештај Савјета Европе и усвојена Резолуција недвосмислено показују да нема никакве корупције.

Он је нагласио да је Марковићева била изложена огромној тортури, лажи и подметањима СДС-а у сарадњи са неким медијима у Републици Српској, те да су покушали да је интернационализују на нивоу Савјета Европе.

Додик је поновио да је Младен Босић прије годину и по дана изгубио судски процес против њега због чега је већ платио казну, те да је „осуђен да лаже“.

Према његовим ријечима, опозиција у Српској ради на „инструментализацији лажи и подметању Републици Српској о паравојним формацијама и наводном наоружању полиције Српске, што се могло чути од министра безбједности БиХ Драгана Мектића“.

Додик је навео да није ни први ни посљедњи пут да су представници СДС-а и ПДП-а лажима и подметањима према њему, Николи Шпирићу и многима из СНСД-а покренули „булументу лажних оптужби које су све одбачене“.

Он је истакао да се видјело да у Српској нема паравојних формација, али да су у БиХ опасност параџемати о којима једино води рачуна полиција Републике Српске, јер у Федерацији БиХ и на нивоу заједничких органа БиХ о томе нема никаквих активности.

Додик је поновио да се представници ПДП-а и СДС-а, који је требало да у Сарајеву представљају Републику Српску, „враћају као представници Бошњака покушавајући да у име Сарајева дисциплинују Републику Српску и комплетно промијене приступ и дејтонски значај Српске, која је конститутивни дио БиХ“.

„Република Српска је та која несумњиво уноси снагу и своје дејтонске позиције у БиХ, а БиХ је заједнички ниво који не може да буде надређен Републици Српској“, напоменуо је Додик.

Додик је рекао и да нису тачне тврдње опозиције да је ситуација у Републици Српској лоша, да ништа не функционише и да је угрожена безбједност.

„Када у Српску доведемо високу руску делегацију, опозоција каже да је овдје ситуација лоша. Када обезбиједимо 42 милиона КМ разним уштедама и недавно дозначимо општинама за разне пројекте, они поново кажу да је ситуација лоша у Српској“, каже Додик.

Он је најавио да ће СНСД покренути иницијативу да посланицима у парламенту БиХ плате буду смањене за 30 одсто, те укинуте све привилегије које се односе на бањска лијечења.

Додик је истакао да посланици у парламенту БиХ имају превелике плате, те да тамо постоји већина која већ три и по године покушава да докаже да нешто ради, а у суштини је у ћорсокаку и без рјешења.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић рекла да је Савјет Европе одбацио у свом извјештају све оптужбе да је наводно умијешана у корупцију зато што је била извјестилац Савјета Европе за одређена питања која се тичу Азербејџана и Арменије.

„Истражно тијело Савјета Европе то је демантовало и рекло да у свеобухватној истрази није пронашло никакве доказе и да не стоје оптужбе на мој рачун од Младена Босића“, истакла је Марковићева.

Она је рекла да је истражно тијело рекло да су Босић и Предраг Гргић, који је амбасадор Мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру, били инспиратори цијеле приче против ње у Савјету Европе, да су написала анонимна писма и приремили одређене документе који је требало да буду интерни, а не да буду пуштени у медије прије него се истражи да ли за то постоје или не постоје докази.

Марковићева је додала да је извјештај Савјета Европе за њу и СНСД одређена врста сатисфакције у цијелој причи.

У извјештају Савјета Европе, каже Марковићева, наводи се да је постојала корупција на основу чињенице да је истражно тијело извело доказе за 15 посланика, углавном великих земаља, за које постоје докази да су умијешани у корупцију.

„Представници великих земаља, чији су се посланици показали корумпираним, често долазе у БиХ и држе нам лекције како су БиХ и њени политичари најкорумпиранији у Европи и како БиХ се никада неће отети из тог зла које се зове корупција“, рекла је Марковићева.

Она је навела да ће повући захтјев који је поднијела Административној комисији да јој буде одобрено око 3.000 КМ за бањско лијечење.

Архива