Додик: Нови сегмент у односима Србије и Српске

03.04.2018 Актуелно

„Ово је нови сегмент у односима, као и у специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске. Ово до сада нисмо имали. Раније смо имали помоћ на начелно политичком нивоу, а сада имамо конкретну помоћ и готово у свим општинама у Српској биће присутна Република Србија са конкретном помоћи за инфраструктурна питања“, рекао је Додик

Предсједник Републике Српске је објаснио да је другу траншу помоћи иницирао предсједник Србије Александар Вучић и поручио да њега и Србе у Српској радује спознаја да Србија има одговорност и жељу да помогне Републици Српској.

„Ми смо јединствен народ и у Републици Српској и у Србији, и само на заједнички начин можемо да одбранимо наш идентитет. Вјерујем да ће у овим годинама и деценијама наша интеграција по разним питањима, бити израженија и снажнија, јер је то природно и не зависи од принципа међународне заједнице, који се прокламују или се мијењају како то одговара неким великим силама“, нагласио је Додик.

Он је истакао да у реализације ове помоћи општине нису селективно биране, него са становишта потреба без обзира на локалну власт и припадност политичкој партији, напоменувши да се сада иде ка рјешавању дугогодишњих проблема који су присутни у локалним заједницама.

Додик је подсјетио да је Србија и у вријеме када је и сама била погођена поплавама, помогла обнављање школе у Добоју и изградњи нове у Шамцу и напоменуо да су грађани тих општина захвални Вучићу, без чије иницијативе до тога не би дошло.

Он је рекао да је захвалан свим људима који доносе одлуке у Србији и изразио захвалност и за изградњу моста Братунац – Љубоваија, који, како је подсјетио, због административних проблема на нивоу БиХ још није стављен у функцију мада је Србија извршила све своје обавезе, изградила мост и омогућила да буде кориштен чим се ријеше административни проблеми у Сарајеву.

 

Вучић: Србији стало до свих грађана у Српској

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да ће Србија помоћи општинама и градовима у Републици Српској, без обзира на то ко је тамо на власти и да то показује да је јој је стало до свих грађана у Српској.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да ће средства бити усмјерена у Приједор, Нови Град, Козарску Дубицу, Градишку, Челинац, Добој, Пелагићево, Бијељину, Соколац, Вишеград, Мркоњић Град, Братунац, Требиње, Зворник, Осмаке, Источну Илиџу и Ново Горажде.

Он је нагласио да је међу локалним заједницама којима Србија помаже и пет оних у којима СНСД није на власти.

Вучић је рекао да ће помоћ Српској бити упућена у условима када Србија обезбјеђује висок суфицит у буџету, када има раст до четири одсто на кварталном нивоу и огроман број пројеката које очекује да буду остварени у кратком периоду.

„Народ у Републици Српској суочава се са напуштањем огњишта… Ми желимо да што више људи остане на својим огњиштима и у Србији и Српској и зато смо спремни да помогнемо руководству Српске, као и нашем народу““, поручио је Вучић.

Он је рекао да је Додик замолио Србију да помогне у изградњи магистралног пута Гацко-Фоча, дионица Тјентиште-Брод на Дрини у вриједности до 10 милиона евра.

„Нисмо могли у овом тренутку да донесемо ту одлуку, али ћемо је разматрати за два месеца када будемо јасније видели стање у буџету Србије и јавним финансијама, када будемо могли да предвидимо како то изгледа“, објаснио је Вучић.

Он је најавио да ће са Додиком у понедјељак, 9. априла, боравити у Мостару, а да онда заједно иду у Требиње да посјете вртић који гради Србија.

Вучић је захвалио Додику за подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, те потврдио да га је извијестио о ситуацији на Косову и Метохији.

Он је додао да су данашњем састанку у Београду присуствовале премијери Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Жељка Цвијановић.

На конференцији за новинаре одржаној након састанка са Вучићем у Београду, Додик је рекао да је Вучића упознао о чињеници да у Републици Српској институције несметано функционишу, да њена економија биљежи раст од 3,2 одсто раст што омогућује ребаланс већ у мају на више и што омогућује да Српска стабилизује јавни рачун и рјешава проблеме у складу са потребама грађана.

„Пренио сам предсједнику Вучићу општи интерес грађана Републике Српске и наших институција за разговоре које Београд води са Приштином. У том погледу често покушавају, у складу са различитим стандардима међународне заједнице, да нас ућуткају, међутим мора да се зна да ми то питање доживљавамо не само емотивно него веома изражено као државотворно питање српског народа и сматрамо да имамо право да кажемо свој став о том питању“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска када је проглашена једнострана независност Косова, реаговала тако што је рекла да би евентуално признање статуса Косова у УН сматрала одмах активирањем процеса независности Републике Српске.

„Без обзира на то што многи мисле да не треба да говоримо или што желе да нас ућуткају, Република Српска се придржава својих одлука и на том плану“, рекао је Додик.

Он је истакао да је питање Косова и Метохије, „ангажманом данашњег Београда и предсједника Србије Александра Вучића и Владе поново враћено на одлучивање, јер је изгледало да је то питање потпуно ријешено и нико се није тиме бавио“.

„Данас је веома јасно да без става Србије питање Косова и Метохије не може бити ријешено, што је велики политички напредак, без обзира на тежину тренутка, са становишта мијешања међународног фактора“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да обавијесто Вучића и о ситуацији у БиХ истакавши да је у тој земљи готово замрла институционална и политичка активност, осим ако неко од великих званичника из иностранства посјети Сарајево.

„Ништа се иначе тамо не дешава – распаднута је скупштинска већина, парламент функционише као дебатни клуб, нема већине и све институције на нивоу БиХ су парализоване. Односи између Хрвата и Бошњака на нивоу Федерације БиХ су до те мјере сложени да не функционишу ни парламент ни Влада. Претходна два мјесеца није одржана сједница Владе јер се не може договорити дневни ред“, рекао је Додик.

Једино што у БиХ функционише, истакао је Додик, јесте Република Српска.

„Она функционише несметано, у пуном капацитету институционалне одговорности по свим питањима и нема видљивих назнака да би могло да дође до угрожавања таквог развоја“, закључио је Додик.

Архива