Цвијановић: Наша полиција је један од најснажнијих идентитета Српске

04.04.2018 Актуелно
 
У обраћању поводом обиљежавања Дана полиције и отварања Центра за обуку МУП-а Српске, Цвијановићева је истакла да је ово само једно од значајних улагања које је Влада извршила претходних година, те да томе свакако треба додати и улагања која се односе на набавку новог оружја и опреме, нове униформе, санацију других објеката широм Републике Српске, набавку возила.
 
 
„Данас је наша полиција добро опремљена и биће све опремљенија, али било је и оних времена кад су таква улагања била или недозвољена због правила наметнутих од међународне заједнице или немогућа и тешко остварива усљед финансијских ограничења. Данас је то могуће и ми ћемо наставити да опремамо нашу полицију јер је то потреба нашег друштва, потреба Републике, без обзира на све спекулације и фабрикације којима смо, нажалост, били изложени у претходном периоду“, нагласила је Цвијановићева.
 
Она је оцијенила да све то није довољно, и да опрема и оружје не значе много ако немате човјека, ако немате људе, ако немате опредијељеност, посвећеност или немате циљ.
 
„Ми имамо и људе, и посвећеност и имамо циљ, а то је слободна Република, Република слободних људи која ће постајати све јача и свјеснија себе. У наше министраство унутрашњих послова и редове полиције данас ступају многи млади људи, младићи и дјевојке из свих дијелова Републике Српске, и они су гаранција њеног контитуитета, али и њеног опстанка“, поручила је Цвијановићева.
 
Она је нагласила да посебно признање треба одати онима који су стварали Републику Српску – припадницима војске, полиције, народу.
 
„Многи припадници МУП-а Републике Српске положили су своје животе управо за те циљеве, многи су за оно што данас развијамо и његујемо дали дијелове свога тијела и зато је опасно да се било ко поиграва с оним што јесте Република Српска или с оним што она значи њеним грађанима. Нажалост, има и таквих, али они си тек мала црна мрља на чистој страници папира коју заједно грађани и народ Српске исписују“, оцијенила је предсједник Владе Српске.
 
Цвијановићева је истакла да је Република Српска савладала многе препреке, многа искушења су остављена иза нас, добијено је много битака за Републику Српску, али је, нажалост, и много изазова испред нас.
 
„Морамо бити способни да одговоримо на те изазове. Морамо бити способни да разумијемо процесе који се дешавају у нашем окружењу, али и на глобалном плану. Зато је важно да јачамо све наше институције, укључујући и нашу полицију, да Републику чинимо све стабилнијом, да поправљамо економску и финансијску ситуацију и да не губимо из вида да наши грађани имају очекивања од својих институција, а то значи и од своје полиције“, поручила је Цвијановићева.
 
„Посао који радите је важан за Републику и за сваког њеног грађанина. И није случајно да већ годинама, по свим анкетама, полиција Републике Српске спада у ред институција којима грађани највише вјерују. А, онда, исто тако, није случајно ни то што је управо МУП Републике Српске већ неко вријеме на удару свих оних који не желе добро Републици Српској. Или оних који можда и нису злонамјерни, али ништа не разумију. Има и оних који разумију, али су преплаћени да раде против“, рекла је Цвијановићева.
 
Она је нагласила да је полиција један од најснажнијих идентитета Републике Српске, а без идентитета или без обиљежја свака институција губи смисао.
 
„Ако институције губе смисао, онда је и Република обесмишљена. Ако је она обесмишљена онда ће се људи питати ‘шта ће нам, или чему нам она служи’? И управо то је циљ оних који не престају да атакују на Републику и њене институције. То је евидентно, али је евидентно и то да што више настоје да нам униште вјеру да Република може или треба да постоји, ми смо свје увјеренији и да може и да треба и да мора.
 
Зато атак на институције Српске никада није престао, зато смо били изложени финансијским блокадама, зато су нас санкционисали странци, зато су од Републике одузимане надлежности, зато је онда, кад није успјело настојање да нас сломе финансијски измишљена прича о паравојним формацијама или милитаризацији Републике“, нагласила је Цвијановићева.
 
Зато је, каже она, постао проблем то што се наоружава полиција Републике Српске, а уопште није био нити је проблем кад се наоружава било која друга полиција у БиХ или у окружењу.
 
„Наш буџет је данас стабилан, постигли смо потпуну ликвидност, потпуну ажурност у плаћању буџетских обавеза, немамо више финансијских проблема, у претходних мјесец-два чак смо неколико пута одустали од планираног задужења на домаћем тржишту јер нам тај новац није потребан и управо зато што је пропао план да се Република уруши финансијски, зато се сад прави конструкција о наводно погоршаној безбједносној ситуацији или нас увлаче у глобалну антируску хистерију“, навела је Цвијановићева.
 
Она је нагласила да Влада Српске неке обавезе извршава чак и раније, најавивши да ће пензије бити исплаћене сутра, а не уторак, 10. априла.
 
Цвијановићева је истакла да се Република Српска увијек кретала напријед, некад спорије, некад брже, али увијек се кретала.
 
Она је нагласила да је МУП Републике Српске један од стубова Републике и саставни дио тог кретања и додала да је Влада опредијељена да ради на побољшању материјалног статуса и примања припадника полиције, што је један од приоритета у наредном периоду.
 
„Желим да вам захвалим на свечаном дефилеу за Дан Републике, на оном што сте тада показали, заједно са свим другим учесницима тог сјајног догађаја. То је само један сегмент велике манифестације, али то је онај дио који се памти више од било чега што се каже том приликом. Желим захвалити министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу што је увијек с нама кад обиљежавамо важне празнике. Такође, захваљујем и на подршци коју Србија, њен предсједник и Влада дају институцијама и грађанима Републике Српске“, истакла је премијер Српске.
 
Честитајући припадницима полиције Српске данашњи празник, Цвијановићева је пожељела мирну Републику, срећу њима и њиховим породицама, као и свим грађанима Републике Српске.
 
„Желим вам велику, јаку, мирну, снажну и безбједну Републику Српску“, поручила је предсједник Владе Жељка Цвијановић на обиљежавању Дана полиције Српске.

Архива