Цвијановић: Cрпска дијаспора значајан ресурс, градимо мостове сарадње, чувамо идентитет

29.04.2018 Актуелно

 

Цвијановићева, која је у Фениксу присуствовала Фестивалу хорова из Сјеверне Америке у организацији Српске православне црквене општине Свети Сава, рекла је да „историјска повезаност, заједничка култура и традиција, обавезују да се граде мостови сарадње и на тај начин чува идентитет.

Она је указала на настојање Српске да развија и унапређује сарадњу са дијаспором, укључујући и Србе из овог дијела САД, чији представници на различите начине могу да помогну промоцији Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Премијер Српске је истакла да је овај фестивал био прилика и да разговара са истакнутим члановима дијаспоре поријеклом из Српске и Србије, подсјећајући да је први Форум дијаспоре, одржан у фебруару у Бањалуци, значајан корак ка успостављању снажнијих економских, политичких и других веза између Српске и њене дијаспоре.

Цвијановићева је посјетила и Црквену општину Светог Николе у Фениксу, гдје је присуствовала завичајној вечери и народном весељу које је окупило неколико стотина људи српске дијаспоре.

Дан раније, предсједник Владе Српске је разговарала о политичкој и економској ситуацији у Републици Српској са привредницима поријеклом из Феникса, који чине Клуб привредника српског поријекла из америчке савезне државе Аризона.

У оквиру посјете САД, гдје Цвијановићева борави на позив Српске православне цркве и удружења из савезне државе Аризона која окупљају грађане поријеклом из Српске и Србије, предвиђено је да премијер Српске присуствује Светој архијерејској литургији у цркви Светог Саве у Фениксу, те свечаном банкету који у њену част организује ова црквена општина.

Архива