Брисел наштимован само да осуђује Србију и Cрпску

25.04.2018 Актуелно

 

„Видјели смо њихово повлачење у свему у чему су оштећени Срби“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Он је истакао да је било срамно позивање на уздржаност у ситуацији када су албанске снаге хапсиле и малтретирале директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и Србе на Космету.

„Да не говорим о њиховој позицији око Јасеновца. Има безброј примјера њиховог навијачког приступа у БиХ“, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да перманентно негирање и омаловажавање злочина над Србима у Јасеновцу, необиљежавање страдања на адекватан начин и жмурење на усташке покличе и пароле, дубоко вријеђа понос и осјећања и понижава српски народ.

„То је неприхватљиво и непримјерено, али очигледно у Хрватској немају снаге да се изборе са тим екстремним починиоцима“, рекао је Додик.

Он је примијетио да потези Загреба нису на линији добросусједске и регионалне стабилности коју Србија дуже вријеме покушава да осигура.

Додик је оцијенио да Београд добро води своју регионалну политику, те да је на руководству Србије да одлучи како ће узвратити на посљедње потезе Загреба, који је прогласио српског министра одбране Александра Вулина за персону нон грата у Хрватској.

„Вулин је агилан и добар министар, борац за истину, али видимо да некима она не одговара. Све што Србија одлучи, ми ћемо поштовати“, рекао је Додик.

Упитан како би Београд и Бањалука требало да се поставе према негирању злочина над Србима, Додик је поручио да ће настојати да се интернационализује ово питање.

„Наставићемо да инсистирамо на истини о стравичним усташким злочинима и покушаћемо да интернационализујемо ово питање. Морамо да направимо план како бисмо ојачали спознају и истину о Јасеновцу, можда и кроз снимање играно-документарног филма“, рекао је Додик.

Он је указао да је филм начин комуникације коју разумију и млађе генерације и којим се може придобити широка свјетска пажња

Архива