Влада ће сачинити програм подршке поплављеним општинама

20.03.2018 Актуелно

 

„О овоме сам обавијестила начелнике општина које су поплављене. Ићи ћемо интервентно према становништву, а онда ћемо имати и преглед када је ријеч о штети на пољопривредној инфраструктури да бисмо могли брзо реаговати“, рекла је новинарима Цвијановићева, након што је посјетила поплављено насеље Кобаш у општини Србац.

Она је истакла да је у контакту са свим начелницима општина које су поплављене.

„Сумирамо оно што су стварне штете да бисмо могли да видимо на који начин можемо интервенисати“, додала је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће у општини Србац бити настављена изградња водопривредне инфраструктуре.

„Знатан дио пројеката на подручју ове општине је већ реализован, за шта је Влада издвојила око три милиона КМ. Имамо још предвиђених инвестиција у вриједности од седам милиона КМ и рачунамо да ће тиме бити значајно стабилизована ситуација у Српцу“, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да Влада Српске спроводи знатан број активности и у другим општинама, те додала да је добро што нема угрожених лица.

„Оно што је било моје прво питање је да ли има болесних, старих, оних којима треба хитна интервенција. Нема таквих, што је срећа“, рекла је Цвијановићева, те додала да ће бити санирана штета која је настала.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да нема животно угрожених у поплављеним подручјима и да је ситуација под контролом.

„Било је очекивано да ће доћи до високог водостаја и зато смо предузели мјере за превентивно дјеловање“, рекао је Драгосављевић.

Он је навео да је водостај Саве на подручју Српца 987 центиметара, те да је могуће његово повећање, чиме би био повећано поплављено подручје.

Драгосављевић је подсјетио да је поплављено 2.000 хектара, те да је поплављено и заплављено више од 20 објеката.

Прије посјете насељу Кобаш, премијер Српске била је и на насипу у општини Србац који је саниран.

Архива