Влада ће помоћи избјеглим Србима у вези са регистрацијом некретнина у ФБиХ

22.03.2018 Актуелно

 

„Евидентне су бројне негативне реакције избјеглих и расељених лица који захтијевају да се заштити њихово право на имовину и Влада је одлучила да им помогне“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да би с тим циљем, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове уступила канцеларије подручних јединица, те обезбиједила стручну помоћ из правне и геодетске области на подручју општина Мркоњић Град, Источно Сарајево, Бијељина, Невесиње и Зворник, гдје ће бити предвиђена мјеста за бесплатну правну помоћ.

„Зато је Влада Републике Српске на данашњој сједници дала сагласност за закључивање Протокола о сарадњи између Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, којим би било регулисано пружање стручне помоћи избјеглим и расељеним лицима у поступку успоставе или замјене земљишне књиге на територији ФБиХ“, појаснила је предсједник Владе Републике Српске.

„Подсјетићу да је Клуб посланика Савеза независних социјалдемократа упутио Уставном суду БиХ Захтјев за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ у којем је указано на штетне посљедице до којих би довела примјена оспореног Закона, у смислу омогућавања прекњижавања имовине и легалног располагања нових власника. Како Закон прописује процедуре којима се несумњиво крше имовинска права грађана, Уставном суду упућен је и захтјев за доношење привремене мјере којом ће се обуставити примјена овог закона до окончања поступка по Захтјеву за оцјену уставности“, нагласила је Цвијановићева.

Архива