Отворене „Еко-топлане“ у Бањалуци

15.03.2018 Актуелно

 

Цвијановићева је изразила задовољство због завршетка овог великог пројекта, који је интегрисао, окупио и мобилисао различите субјекте и институције на републичком и локалном нивоу.

„Тиме је успјех овог пројекта био загарантован. Ми смо као Влада направили финансијске, процедуралне и друге претпоставке да се крене у његову реализацију, а највећи ангажман имала је локална управа која је овај посао урадила квалитетно“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је истакла да је овај посао препознат и у регионалним оквирима, те да постоји јака спона између онога што је данас реализовано са препорукама, сугестијама, одређеним законима и стратешким документима ЕУ.

„Очекујемо да ће топлана бити од користи грађанима и привреди“, истакла је Цвијановићева, нагласивши да овај модеран објекат представља и искорак у будућност, што су препознали и разни експерти.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић навео је да се изградњом нове топлане у Бањалуци рјешава вишегодишњи проблем функционисања система даљинског гријања у граду.

„Бањалучани који користе даљинско гријање могу бити сигурни у поуздано снабдијевање топлотном енергијом. Добили смо финансијски одржив систем, јер умјесто /старе/ топлане, која је сваке године правила 10 до 20 милиона КМ нових губитака, имамо нову компанију која треба да буде профитабилна“, оцијенио је Радојичић.

Он је додао да нова топлана, осим 10 „обичних“ котлова на дрво, има нову и модерну технологију, посебно када је ријеч о аутоматизацији и управљању.

„Уз велики труд и напор људи из Градске управе, Владе Српске, партнера који су изводили радове, компаније „ИЕЕ“ и других могао је да се ријеши овај дугогодишњи и највећи комунални проблем Бањалуке“, навео је Радојичић.

Радојичић је поновио да је изградњом нове топлане проблем са гријањем ријешен у интересу грађана, те да саосјећа са одређеним бројем радника старе топлане који ће бити технолошки вишак.

„Нажалост, та фирма је пропала и она у смислу акумулираног губитка и проблема није била у стању да обавља основну дјелатност због које је основана, а то је гријање града. Гријање је у функцији 20.000 корисника – грађана, а не у функцији саме топлане и њених радника“, рекао је Радојичић.

Драгиша Зечевић из компаније ИЕЕ изразио је задовољство што је та фирма завршила свој посао као стратешки партнер града Бањалука у изградњи нове топлане на био-масу.

„Предстоји мукотрпан рад на реконструкцији топлификационе мреже на којој имамо енергетске губитке који су већи од 25 одсто. Главни акценат ће бити и осавремењивање подстаница“, рекао је Зечевић, наводећи да тренутно имају мали број рекламација у односу на укупни број корисника.

Директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Иан Браун је навео да је поносан што је та банка дио пројекта изградње нове топлане у Бањалуци.

„Надам се да ово неће бити посљедњи пројекат који ћемо радити са градом Бањалука. Већ разговарамо о другим инфраструктурним и комуналним пројектима“, истакао је Браун.

Отварању „Еко-топлана“, између осталих, присуствовали су министри у Влади Републике Српске, званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке, Српске и Србије.

Ново предузеће на био-масу „Еко-топлане“ концепт је јавно-приватног партнерства између града Бањалука и компаније ИЕЕ чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.

Архива