Већина Срба у Српској изјаснила би се на референдуму за припајање Србији

16.03.2018 Актуелно

 

Додик је потврдио да би волио да се некада распише такав референдум, да то не крије и да о томе годинама говори.

„Не кријем то, мислим да је то природно и да ће на крају та политичка природа и побиједити. То се не може зауставити, то је и до сада заустављано, до сада је то била табу тема“, рекао је предсједник Српске за ТВ „Пинк“.

Додик је поновио да је БиХ наметнута Србима као морање од међународног фактора који жели да каже да је БиХ држава, а Република Српска није, док у Дејтону и Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три народа који су извориште свог суверенитета и одлука на заједничком нивоу.

„Ми полазимо од тога да Република Српска, са становишта дефиниције државе, има све елементе – територију, народ и власт. И једино она то има у БиХ, у којој данас ништа не функционише, осим Српске. Заједнички ниво је изгубљен јер нема консензуса. Странци нас 25 година малтретирају и манипулишу са наводним компромисом у БиХ, то је тај проблем који неће дозволити БиХ да преживи“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је чињеница да је српски народ био спреман да преживи 20 година тортуру међународне заједнице и није се одрекао Српске, коју воли и у њој се осјећа свој на своме.

Предсједник Додик је рекао да је БиХ „склепана на немогућим принципима“ и да, када би остала сама, „не би саставила 24 сата“.

Он је истакао да Срби више не смију да уђу у заблуду о мултиетничким заједницама, те подсјетио да су Срби дали своју државу Србију, „увалили се у Југославију једну, па другу“, и да је то био општи промашај српске националне политике и српске националне идеје.

„И шта смо добили на крају тог вијека у коме смо формирали Југославију, ништа, добили смо страдање, распарчавање, сатанизацију, изолацију. Зар Срби сада треба поново да буду у заблуди и да прихвате БиХ на истим принципима на којима Југославија није могла да успије. Ко очекује да смо толико глупи политички?!“, рекао је Додик.

Коментаришући често етикетирање Срба као геноцидног народа, Додик је подсјетио да су муслимани у БиХ, још прије почетка протеклог рата, почели са пропагандом о томе да су Срби геноцидан народ.

Говорећи о ратним злочинима, Додик је рекао да мисли да је једино рјешење за будућност да се сви истовремено извине једни другима.

„Инсистирање да се само Срби извињавају, значило би предодређивање кривице. Страдали су Срби, страдали и други у протеклом рату, али исто тако остао је нерашчишћен огроман проблем међу нама, а то је Други свјетски рат, масовно убијање Срба“, рекао је Додик.

Он је подсјетио на страдање Срба у Пребиловцима, али и о мало познатом страдању 6.000 Срба у мјесту Стари Брод, низводно од Вишеграда, гдје их је у збијег од Сарајева, преко Романије низ Дрину натјерао Јуре Францетић, а побиле усташе у року од два дана.

Додик је нагласио да на западу влада општа антируска хистерија, док Република Српска одлично сарађује са Русијом, да се он годишње бар једном види са руским предсједником Владимиром Путином, те да је за њега част да са једним од водећих људи свијета поразговара о проблемима.

Предсједник Републике Српске поручио је да Срби морају да се врате себи и окупе се, те истакао да је најважније што се Србија кроз Александра Вучића вратила концепту Србије као националне државе Срба и других грађана који у њој живе.

„Мислим да је Србија успјела у посљедње три године или пет да врати Косово на међународни план, да се о томе разговара, док се прије тога о томе ћутало као о готовој ствари“, навео је Додик.

Он је рекао да Америка више није моћна као прије, али да је не треба занемарити, те указао на постојање двојних стандарда.

„О војсци Косова не постоји ниједан званични документ, нигдје то није поменуто осим у настојањима Албанаца да то направе, међутим добили су подршку Америке. С друге стране, Република Српска има право на војску и у Уставу, и у Дејтонском споразуму, али то не може да функционише. Докле ће овдје да буду различити принципи?!“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да Српска има право на војску више од било кога у региону.

„Ако је ово принцип, онда ћемо ми тражити да се укине споразум о Оружаним снагама БиХ и тражићемо да се формира војска Републике Српске, јер ми више имамо право на то него било ко у региону“, додао је Додик.

Архива