Ковачевић: 1. март можемо обиљежавати једино као дан жалости

01.03.2018 Актуелно

„Први март 1992. године је дан када је у БиХ пуштен и ослобођен вртлог зла, а заточена слобода и право на живот у миру, па бисмо стога тај датум могли обиљежавати једино као дан жалости, а никако као неки дан независности“, истакао је Ковачевић.

Сви они који тај датум обиљежавају као некакав дан независности, каже он, свјесно игноришу дејтонску БиХ, њен Устав и њене законе, а „једино што на тај датум могу да славе јесте континуитет са политиком Алије Изетбеговића, његовим љиљанима, муџахединима и ратним текбирима“.

„То је још један од датума који, из наше перспективе, Бошњаци обиљежавају искључиво као симбол своје ароганције и самодовољности, али и неке уобразиље да је БиХ само њихова“, оцијенио је Ковачевић у изјави за портал „Дневник.ба“.

Управо из тог разлога, поручио је портпарол СНСД-а, то никада неће бити датум који би на било који начин био прихватљив за било кога у Републици Српској.

„Зато је наш компромисни приједлог за било какав заједнички празник 21. новембар, дан када је потписан Дејтонски споразум и када је, реално, настала једина БиХ коју смо сви прихватили и у којој живимо. Међутим, како вријеме одмиче, све смо сигурнији да у овој земљи више немамо коме нудити компромисе. Зато и идемо својим путем“, навео је Ковачевић.

Архива