Мујезиновићeва провокација – још једна потврда да је БиХ немогућа земља

03.03.2018 Актуелно

 

Додик је рекао да је циљ био понизити Србе, због чега не види могућност да БиХ опстане као државна заједница, ако не буде договора три народа и два ентитета.

„Бошњаци не поштују БиХ како предвиђа Устав. То је потврдио посљедњи у низу скандала у дипломатији БиХ. Морам да поставим питање – зашто дајемо паре у буџет да се финансирају такви амбасадори? Све зависи од тога шта ће урадити српски представници у Сарајеву. Није довољно покренути иницијативу, треба то и извршити. Такви људи не могу да представљају БиХ, јер ми нисмо у таквој БиХ. То треба да буде мјера“, рекао је Додик синоћ за Телевизију „Пинк“.

Он је истакао да Република Српска и Срби нису против уставне БиХ, али јесу против овакве БиХ са амбасадорима који провоцирају.

Истичући да БиХ не може егзистирати без Републике Српске и да јој не може бити надређена, Додик је рекао да ће се, ако буде изабран за српског члана Предсједништва, у Сарајеву залагати за Устав и изворни Дејтонски споразум, а да ће проблематизовати све што је изван Дејтона.

„Једини проритет биће Република Српска и њени грађани. Кад будем изабран, а хоћу бити српски члан Предсједништва из Републике Српске, иза мене мора стајати застава Републике Српске. Да се зна сваког тренутка. Нисам заинтересован да радим на штету Републике Српске за било какву добробит БиХ“, поручује Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, изван Дејтона су Суд и Тужилаштво БиХ, као и многе институције.

„Ми десет година не дозвољавамо да се промијени Устав БиХ“, рекао је Додик и
нагласио да то до сада није био случај са садашњим представницима Српске на нивоу БиХ, који су тамо углавном фигурирали као икебане.

Он је рекао да никада у политичкој каријери није био сервилан и да не намјерава да то буде ни у Сарајеву, поготово када је ријеч о српским националним интересима.

„Република Српска одређује шта је БиХ, а не БиХ шта је Српска. То пише у Уставу и Дејтону. Спреман сам сарађујем у ономе што је реално могуће. БиХ не може да егзистира без Српске. Ја сам за мир. Нисам за ескалацију насиља“, поручио је Додик.

Он је нагласио да са причом о рату излази бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, јер је немоћан.

Коментаришући наводе да иза његовог потенцијалног противкандидата за мјесто српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића стоји Велика Британија, Додик је рекао да већ дуже постоји прича о таквој конекцији.

„То никада није потврђено, нити дементовано. Да ли јесте или није треба да се остави времену да покаже, али очигледно да не причају о мени ту причу“, рекао је Додик.

Када је ријеч о кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске, Додик је навео да није коректно што се у том контексту помиње Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, јер са њим о томе није разговарано.

„Дарко је веома добар, паметан момак, политички образован, али са њим није разговарано“, рекао је Додик и навео да ће о кандидату за предсједника Српске разговарати са коалиционим партнерима /ДНС и СП/.

Он је рекао и да је за Републику Српску изузетно значајно да буде иста власт на локалном и на републичком нивоу, као и на републичком и нивоу БиХ јер ће се тако најбоље бранити интереси српског народа.

Говорећи о пријетњи од исламског екстремизма и повратницима са сиријског ратишта, Додик је навео да је њих цијели свијет евидентирао као пријетњу и као „спаваче“.

„Под притиском западних земаља и обавјештајних агенција на парламенту БиХ је прије седам, осам година тражена информација и тадашња обавјештајна служба је рекла да је у БиХ евидентирано 3.500 тих људи. На том списку нема ниједног Србина“, рекао је Додик.

Он је нагласио да они који се враћају нису одустали од својих радикалних идеја.

„Неће им бити дозвољено да нас угрозе“, поручио је Додик.

Архива