У овом вијеку дефинисати српске националне интересе

31.03.2018 Актуелно

 „Циљеви су интеграција у овом вијеку. Морају да се интегришу Република Српска и Србија, мора да се ријеши статус и питање Срба на Косову, односно сјеверног дијела. Морамо да видимо на који начин ће се ријешити српско питање и у Црној Гори, гдје мора да се адекватно заштити српски национални интерес“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он сматра да је ово вијек који сигурно тражи одговоре на српске националне изазове, те да то подразумијева интеграцију и окупљање око српског националног питања.

„Претпоставка је да постоји Србија као држава, постоји Република Српска као држава. То није мало за почетак, али ми морамо да радимо на заштити српских националних интереса отворено, као што то чине и други народи у региону, без оклијевања“, истакао је Додик, напомињући да хрватски народ никада није одустао од онога што тражи.

Додик је нагласио да српски народ мора да истакне захтјеве за овај вијек и оцијенио да долази вријеме када ће се десити једна, прије свега, политичка хомогенизација која треба да окупи интелектуалне, политичке и друштвене кругове – српске представнике гдје год се налазе да дефинишу српске циљеве.

Он је оцијенио да српско питање не стоји добро ни у другим дијеловима бивше Југославије, те навео да се у Хрватској тешко иде са афирмацијом српских националних права, а у Словенији Срби чак немају ни статус мањине.

„То све говори да треба једна енергична акција. Дакле, ми се морамо извући из оне ситуације у којој је претпоставка да смо ми кривци и да морамо нешто да урадимо на своју штету. Сада морамо да кажемо – не, ми нисмо кривци, ми имамо наш интерес и шта нас интересује“, рекао је Додик.

Додик је навео да те српске интересе треба дефинисати и да он може да буде дио људи који то могу да ураде, али да не би могао сада да каже шта би то било.

Предсједник Српске је напомено да су Срби у прошлом вијеку били страдалнички народ, да су страдали у Првом и Другом свјетском рату и у посљедњим ратовима у бившој Југославији зато што се нису успјели национално хомогенизовати на прави одговоран начин.

Он је истакао да то није подразумијевало само оружано сукобљавање у ратовима који су Србима наметнути у Хрватској, протјеривање из Словеније, рат у БиХ који је наметнуо Алија Изетбеговић, до Косова, па и Црне Горе, гдје се идентитет Срба доводи у питање.

Додик је напоменуо да држава Црна Гора све чини да се смањи утицај Срба, што посебно боли, те да је на сваком регионалном питању гдје је било ријечи о српском националном интересу Црна Гора као држава била против.

Архива