Српској спорна БиХ коју је наметнуо високи представник

01.03.2018 Актуелно

„Хоћемо да се ствар врати у оквире Устава и Дејтонског споразума“, рекао је Додик за Телевизију „Н1“.

Предсједник Српске истиче да је у БиХ потребан базични консензус народа којег нема.

„Док се ми овдје не позабавимо самим сабом, док не донесемо базични консензус, одбијемо силну либерализацију на граници када је ријеч о роби и не заштитимо наше произвођаче, овдје не можемо градити будућност“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, без тога неће бити ни народа ни државе.

Наводећи да БиХ није потребан високи представник, Додик је подсјетио да је Венецијанска комисија још 2005. године утврдила да се БиХ не може кретати ка ЕУ са високим представником.

„Морамо бити свјесни да странци овдје нису урадили баш све најбоље што су требали“, рекао је Додик и додао да је високи представник у БиХ кршио закон и наметао рјешења.

Он је истакао да се Република Српска не припрема за сукобе и да ни једна њена институција није на дневни ред ставила одлуку о сецесији за шта се Српска оптужује.

Додик је поручио да Срби неће остати без Републике Српске и да то свима мора да буде јасно.

Он је нагласио да Срби неће трпјети, како каже, издају коју је начинио Савез за промјене, и да то неће опростити.

Додик је рекао да је сестрић министра безбједности БиХ Драгана Мектића који ради у Обавјештајно-безбједносној агенцији по ујаковој наруџби написао извјештај о наводној паравојсци у Српској, која, како каже, уопште не постоји.

Осврћући се на санкције које му је увела америчка администрација, Додик је рекао да их не требају ни скидати и да је важно да Република Српска нема никаквих посљедица због тога, а да је најмањи проблем што он не може отићи у Америку.

„У Министарству финансија САД и даље су исти људи који су потписивали те одлуке и још нико није промијењен“, рекао је Додик и додао да не очекује ништа и када они буду промијењени.

Предсједник Српске је подсјетио да је од нове америчке администрације и штаба америчког предсједника Доналда Трампа добио позива на инаугурацију у Вашингтон, те да је, када се његово име нашло на листи званица, стара администрација реаговала тако што га је ставила на „црну листу“.

Говорећи о руском мото-клубу „Ноћни вукови“, Додик је рекао да то што их Запад представља у лошем свјетлу не значи да и Срби о њима морају имати исти став.

Предсједник Српске истиче да није имао негативна искуства са „Ноћним вуковима“ у ранијим контактима са њима и да ће се, уколико буде прилике, поново поздравити са њима.

Архива