Српска ће подржати све оно што Србија чини по питању Косова

31.03.2018 Актуелно

 

Додик је исказао подршку Србији у настојању да очува свој територијални интегритет и дијалогом покуша да ријеши питање односа са Приштином.

„Осјећам се веома пониженим чињеницом да су они /Албанци/ употријебили насиље над једним човјеком /Марком Ђурићем/, који није био ни наоружан, као и над групом наших људи који су тамо /на Космету/. То ће остати печат овог времена и тражиће адекватну мјеру“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је оцијенио да су Албанци претјерали и да је оно мало неког повјерења према њима потпуно изгубљено.

Према његовим ријечима, без обзира што је Косово државно питање Србије, у емотивном и појмовном смислу је и питање сваког Србина гдје год се налази.

„У том погледу сматрамо да имамо око тога шта да кажемо“, истакао је Додик.

Он је подсјетио на став Народне скупштине Републике Српске да Српска има право на независност, ако УН призна незавиност Косова, јер готово идентичне ситуације не могу да имају различита рјешења.

„Тај скупштински закључак је веома актуелан и никада није стављен ван снаге. У сваком случају, видјећемо у наредним данима на који начин поново се бавити тим питањем и закључком Народне скупштине“, рекао је Додик.

Додик је изразио увјерење да ће Србија својом активношћу на регионалном и глобалном плану обезбиједити прави и адекватан одговор у вези са Косовом.

Он је рекао да је Косово готово било изгубљено до прије неколико година на шта је указивало и оно што се дешавало на међународном плану, али да је актуелна власти у Србији предвођена Александром Вучићем вратила то питање на међународну сцену у оквире међународног дијалога.

„Готово је било дефинитивно прије пет до шест година да се Косовом нико није ни бавио у Србији. Ја вјерујем у државну политику Србије и ми ћемо пратити и подржати све оно што Србија, њено руководство, предсједник и Влада чине на том питању“, истакао је Додик.

Архива